Радион Попов се разминава с посланическия пост в Саудитска Арабия

Радион Попов се разминава с посланическия пост в Саудитска Арабия
Бившият зам.-министър на външните работи o.з. полковник Радион Попов, чието име отново влезе в медийния оборот покрай дадена на съд сделка за армията с участието на негова фирма, ще се размине с посланическия пост в Саудитска Арабия. Назначението му бе предложено в последния момент от правителството на тройната коалиция и вече е одобрено от президента Георги Първанов. Все още обаче липсва заповед на външния министър Николай Младенов.

От МВнР съобщиха за Mediapool, че на този етап мястото в Рияд ще остане незаето заради необходимостта от финансови икономии. В момента министерството извършва анализ, който трябва да доведе до съкращаването на разходите. Не се изключва и закриване на посолства.

Радион Попов, който има кариера като щатен служител към Разузнавателно управление на Генералния щаб и бе даван на съд като бивш служител на Министерството на отбраната, стана зам.-външен министър в правителството на Сергей Станишев от квотата на ДПС. Той влезе в МВнР на мястото на подалия оставка заради скандал с двойното му име Феим (Петър) Чаушев.

Последната му публична поява обаче бе в съда, където заедно със съпругата си Таня Попова дава обяснения по делото срещу бившия вонен министър Николай Цонев, съден за неизгодна сделка за доставка на производствена линия за метални конструкции UBM от “MIC Industries"от САЩ с цел да набави за представителя на дружеството и на самото дружество облага.

Представител на "МIC Industries" за България е Таня Попова. Така са настъпили значителни вреди за МО, твърди прокуратурата. Таня Попова потвърди, че е получила комисионна от 400 000 долара за сделката, а съпругът ѝ призна, че докато се стигне до продажбата, му се наложило да убеждава множество хора, включително бившия премиер Сакскобургготски, колко изгодна ще е тя.

Радион Попов каза от своя страна пред Меdiapool, че в момента е на частно посещение в Саудитска Арабия. Той отново повтори, че не вижда никакъв проблем в сделката с поточната линия.

"Няма и следа от конфликт на интереси", посочи Попов.

Председателят на парламентарната антикорупционна комисия Димо Гяуров (Синята коалиция) каза обаче, че случаят ще бъде разгледан в комисия, след като "Атака" поиска изслушването на дипломата. От "Атака" питат дали има търговия с влияние, конфликт на интереси, защото при сключването на сделката Попов е бил зам.-министър. Другият въпрос е платени ли са данъци върху комисиионната.

Радион Попов каза, че не може да прогнозира дали ще замине за Саудитска Арабия, но добави, че няма притеснения, тъй като сделката с МО е за върхова технология.

Според прокуратурата бившият военен министър Цонев "в противоречие с указание на финансовия министър" е одобрил закупуването на линията и от подписания с контракт с американска фирма “MIC Industries" са настъпили вреди за държавата за 8 милиона лева.

До момента никой не може да се убеди във възможностите на машината, тъй като все още не е освободена от митниците. Радион Попов обаче представи качествата ѝ в съдебна зала – тя е уникална и спестява много пари на всички държави, които я притежават.

Попов, който в миналото бе военен аташе и срещу когото през 1999 г. бяха заведени две дела от тогавашния военен министър Бойко Ноев, обясни, че е разговарял за възможностите на линията далеч преди Цонев да оглави МО.

Такива разговори той е водил с бившия лидер на НДСВ Симеон Сакскобургготски, с Веселин Близнаков, военен министър от квотата на НДСВ преди Цонев в кабинета на тройната коалиция, също така с вицепремиера от предния кабинет Емел Етем.

Радион Попов е бил военен аташе в Дамаск и Мадрид и пълномощен министър в посолството ни в Кайро. Той обаче бе отзован от Мадрид през 1999 г. по настояване на тогавашния военен министър Бойко Ноев с обвинения в злоупотреби.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?