Въпреки класирането за Олимпиадата в Лондон

Радо Стойчев и Матей Казийски напускат националния отбор по волейбол

Благодарностите на премиера се оказаха недостатъчни, за да задържат селекционера

Казийски и Стойчев излизат от Министерския съвет. Снимка: БГНЕС

Ден, след като българският национален отбор по волейбол се класира за Олимпиадата в Лондон след победа над Египет с 3:1, селекционерът Радостин Стойчев изпълни заканата си и обяви в понеделник, че няма да води повече отбора, освен ако всички членове на УС на федерацията не подадат оставки. На специална пресконференция същото заяви и звездата на националите Матей Казийски.

 

"Тъй като към днешна дата няма подадена оставка от господин Данчо Лазаров, а аз бях заявил, че ако няма промени, ще предприема действия по договора си като треньор на националния отбор.... По тази причина моето решение е да напусна", каза трикратният световен и европейски клубен шампион.

"Първата причина е свързана с неефективното управление на федерацията, скандали във всички видове волейболни първенства. Незавършеното първенство за мъже, недоигран плейоф при жените, скандали между родители в детско-юношеското първенство. Управителен съвет от над 20 члена на федерацията. Липса на мандатност на членовете на УС и на президента", добави Стойчев.

Българските волейболисти се класираха за Олимпиадата

Волейболистите от националния отбор на България се класираха за участие на олимпиадата в Лондон, след като победиха Египет с 3:1 (25:16, 25:18, 19:25, 25:12). Пред 8 000 зрители в София националите не оставиха шанс на своя последен съперник за олимпийските игри.

Двубоят започна с превъзходство на българите, които поведоха с 3:0 след добра игра на блокада. Първото техническо прекъсване дойде при 8:2 след множество грешки на гостите. До края на гейма българите поддържаха добро ниво в играта и не допуснаха изненади. В крайна сметка победата бе с 25:16.

Още

Подчерта и, че сред причините за напускането му са "основателни съмнения за съществуването на фиктивни клубове за взимането на решения". Не пропусна и явният конфликт на интереси, в който се намира президентът на федерацията.

"Данчо Лазаров е собственик на един от водещите клубове, може би не документално, но това е факт. По-голямата част от състезателите в националния отбор са с действащи договори с този клуб. Втората причина е непрозрачното управление на финансите. Липсата на информация от приходи от спонсори, телевизионни и рекламни права. В дневния ред на общото събрание не се включва точка за приемането на одиторските доклади, въпреки изискването на закона за юридическите лица с нестопанска цел, за да не се повлияе на изхода на събранието. Има данни, че одиторите са установили големи финансови задължения", коментира специалистът.

По думите му третата причина за решението му е неизпълнението на клауза в договора му, която до края на 2011 г. е трябвало да се разработи програма за стратегическо развитие на волейбола, което така и не стана факт.

"Крайно съм разочарован от федерацията и хората, които взимат решения в тази федерация. Лично смятам, че тези решения са изцяло в ущърб на българския волейбол, те са провокирани от лични интереси и цели, които са несъвместими с националния отбор. След всичко това, което се разигра в предишната квалификация, искам тези хора да си подадат оставките. Който си позволи подобно нещо, трябва да има доблестта да си признае и да си отиде", каза и Матей Казийски.

Няколко часа по-рано двамата присъстваха заедно с щаба на отбора и няколко други национали на неофициална среща в Министерския съвет с премиера Бойко Борисов. След срещата Стойчев обяви, че министър-председателят просто искал да благодари на националите за класирането на Олимпиадата и не се е опитвал да убеждава треньора да остава на поста си и по време на игрите в Лондон.

 

Между Стойчев и Лазаров отдавна има сериозно напрежение, което ескалира в средата на юни, след като България не успя да спечели първия квалификационен турнир в София. Тогава с личната санкция на Борисов Стойчев бе уволнен, като за неговото място се готвеше бившият селекционер Силвано Пранди.

Българинът обаче бе подкрепен от почти целия отбор начело със звездите Матей Казийски, Андрей Жеков и Теодор Салпаров, които обявиха, че без него няма да играят повече в отбора. Така се наложи премиерът да "помоли" федерацията да възстанови на работа треньора. Той прие, но очаквано не се отказа от настояването си Лазаров да се махне от федерацията.

Дългогодишният шеф на волейбола обаче демонстрира явно нежелание да се съобрази със Стойчев, като дори заяви в свое интервю неотдавна, че щял да подаде оставка само ако Борисов лично му я поиска. Че рокадите във федерацията зависят изцяло от благословията на премиера говори и фактът, че успоредно с "неофициалната среща" между него и част от отбора, Лазаров свика извънредно заседание на управителния съвет. Сценарият бе същият и преди месец, когато ръководството на федерацията заседава няколко пъти, за да удовлетвори доста непостоянните желания на министър-председатреля. 

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт