Радой Ралин бил следен от ДС, в досието му го водели като "Злобния" и "Козела"

Радой Ралин

Първият псевдоним, под който сатирикът Радой Ралин бил следен от Държавна сигурност, бил "Злобния", а след излизането на прословутата му сатирична книга "Люти чушки" са го сменили на "Козела". Това разкри малкият му син Стефан Стоянов пред бТВ, цитиран от Дарик.

Стоянов и съпругата му са прекарали две години в архивите, за да съберат материалите за книга за Радой Ралин.

Оказва се, че откриват досие от 110 страници на Стефан, в което има и копие от това на Радой Ралин, унищожено през 1990 година. Двамата са доказали, че къщата е била подслушвана, че е влизано в дома на Ралин с цел да се открият негови произведения, върху които той работил по това време.

Стефан разказа как баща му е страдал около 8 години след излизането на "Люти чушки", защото никъде не успявал да си намери работа.

Стефан Стоянов сподели още как Борис Димовски бил наречен "Мършавия", а Атанас Славов - "Предател".

По това време Тодор Живков ги извикал, за да им каже, че наказанието им е свършило и ги попитал какво да направи за тях, а Борис Димовски поискал апартамент, защото имал повече деца.

Ралин обаче не поискал нещо за себе си, а решил да помогне на приятел. Това бил Кольо Николов от Пловдив. Той избягал в Америка, но го мъчела носталгията и искал да се прибере в родината. Радой помолил Живков да му позволи да се прибере и да не го съдят. Така и станало.

След 1989 г. Ралин осем пъти отказвал предложенията да стане депутат. А когато му дали като награда нов автомобил, веднага я подарил за линейка в Банкя. Тогава хората го помислили за богаташ и стотици хора се стичали пред дома му, за да му искат пари.

Оказва се, че той през цялото време живеел с 60 лева пенсия.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?