Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Радомир е изправен пред водна криза

Общината иска 7 млн. лв. за ремонт на водопровод и вода от язовир "Студена", ресорните министерства мълчат от февруари

1 коментар
Изкопите край пътя Радомир - село Друган свидетелстват за многобройните аварии на довеждащия водопровод, който се нуждае от спешен ремонт

Около 23 000 жители на община Радомир са изправени пред водна криза от мащаба на тази, която преживяха перничани през изминалите месеци. Причината е намалялото водоподаване от единствения законен извор "Сиреняците".

По тази причина на 30 юни Общинският съвет на Радомир взе решение, с което упълномощи кмета да поиска да бъде възстановен статутът на помпена станция "Крапец" като резервен водоизточник на града и да поиска 7 млн. лв. от държавата за ремонта на довеждащ водопровод, по който сега се губят над 40% от водата.

Досега водната криза в Радомир не се е усещала, защото градът незаконно ползвал вода от язовир "Студена" чрез помпена станция "Крапец" от каптаж "Врелото". Това стана ясно при избухването на водната криза в Перник, което наложи на 1 декември 2019 г. водата от там да бъде спряна. С днешна дата съоръженията са разрушени от неизвестни с багер, твърди МОСВ. По тази причина вода от там не може да се подава за Радомир, а и градът има достатъчно свои водоизточници, заявяват от МОСВ и отхвърлят искането на кмета Пламен Алексиев (ГЕРБ).

Министърът на околната среда Емил Димитров го съветва за резервното водоснабдяване да използва съществуващи 25 алтернативни водоизточника или да се потърсят други нови от подземни или повърхностни води.

От МОСВ посочват, че населението на града е около 15 000 жители и при норма от 200 л вода дневно на жител за гарантиране на питейното водоснабдяване са необходими 3000 кубика дневно или 1.095 млн. куб.м/годишно. Ресурсът в изворите в общината е над три пъти повече от количествата, необходими за нормално водоснабдяване на населението в града, твърдят от ведомството на министър Димитров.

Междувременно кметът на Перник Станислав Владимиров (БСП) заяви, че от него не зависи пускането на вода от язовир "Студена" и може да помогне само "със съвети и морално". Помощта се дава от министерствата и кметът на Радомир трябва да ходи всеки ден, ако трябва, за да реши проблема с водната криза, каза Владимиров пред Нова телевизия. който преживя тежък режим, отменен едва през юни.

Недостиг на 70 000 куб. метра вода

Кметът на Радомир Пламен Алексиев заяви, че предложението на общината е да се използва частично помпена станция "Крапец", за да се запуши недостигът от 70 000 куб.м вода.

Надеждата му за решаването на водната криза в града е насочена към Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Той иска от ведомството близо 7 млн. лв. за ремонт на довеждащия водопровод от помпена станция "Опалово" до Радомир. Към момента няма официална информация от страна на МРРБ дали ще уважи искането на кмета, но очакванията са решение за това да бъде взето на заседанието на кабинета в сряда.

Още на 13 март общината е предоставила на МРРБ прединвестиционни проучвания за осигуряване на допълнително водоснабдяване на Радомир, както и за ремонта на водопровода, по чието трасе постоянно има аварии. Само за последните 10 месеца те са 47 броя. Колко са скритите течове не може да се установи, но инженерните проучвания сочат 40 процента загуба на вода от помпената станция до резервоар "Ниска зона".

От този водопровод се водоснабдяват "Ниска зона" на Радомир, част от "Висока зона" на града посредством помпа, кв. "Върба" и селата Борнарево и Николаево.

С писмо от 26 юни тази година, управителят на ВиК Перник инж. Борислав Иванов информира община Радомир за предаварийното състояние на съоръжението. Само за миналата седмица по довеждащия водопровод са възникнали 4 големи аварии, пише във второто си писмо до МРРБ инж. Иванов. Той предлага в спешен порядък да започне разработеният от общината инвестиционен проект за реконструкция на съоръжението, с оглед избягването на по-тежки последици.

От община Радомир припомнят, че още през февруари Пламен Алексиев е изпратил писма до министрите на околната среда и на регионалното развитие, както и до областната управа и ВиК-Перник, с които ги алармира, че има сериозен риск за цялата водоснабдителна система на града. В писмата си от февруари радомирският кмет отново настояваше за спешни мерки от страна на ресорните министерства за извършването на авариен ремонт на довеждащия водопровод.

МОСВ обвини местната власт в безхаберие повече от 15 години

Междувременно МОСВ обвини местната власт за това, че градът е изправен пред водна криза. Причината е, че от 2004 г. насам управляващите в общината не са направили нищо, за да подновят разрешителните си за над 20 водоизточника. Така на практика общината се водоснабдява незаконно, става ясно от съобщението на МОСВ до медиите.

Съгласно разрешително №0265/04.05.2001 г. за водоснабдяване на община Радомир се използват 25 водоизточника (дренажи, извори и сондажни кладенци) с общ годишен лимит 4 610 600 куб.м и дебит 146 л/сек. Срокът за преоформяне на тези разрешителни е изтекъл към 2004 г.

Към момента град Радомир се водоснабдява без издадени разрешителни от четири водоизточника - "Гърляница", "Рестова глава", "Опалово" и "Извора". Други 20 водоснабдяват населени места в община Радомир, също без издадени разрешителни (незаконни), посочват от МОСВ.

Единственото подновено (законно) разрешително за водовземане за питейно битово водоснабдяване e от извор "Сиреняците". Срокът на разрешителното е продължен до 27 октомври 2030 г. с разрешени до 1 166 930,55 куб. м вода годишно. Този извор би трябвало да е достатъчен за потреблението на вода на град Радомир, което е оценено от МОСВ на 1.095 млн. куб.м/годишно. Но недостигът на вода се усеща през лятото, когато дебитът на извора намалява, а и хората в селата най-вероятно я използват за поливане на градините.

"МОСВ не може да лиши Перник от вода заради това, че местната власт не извършила необходимото, за да ползва своите водоизточници", се казва в позицията на ведомството на министър Емил Димитров.

В нея е отбелязано, че питейно битовото водоснабдяване на община Радомир се осъществява от ВиК Перник. След като през 2004 г. е изтекъл срокът на действащите разрешителни, е било необходимо местната власт и ВиК да предприемат действия за подновяването им. Това не е направено и да налице предпоставки за възникване на частична водна криза в Радомир, смятат от МОСВ.

Опитът за прехвърляне на отговорността и вменяване на задължения на други организации и институции цели единствено създаване на погрешно впечатление в обществото, посочват от ведомството на Емил Димитров-Ревизоро.

МОСВ винаги, в случаите когато се отнася за питейно-битово водоснабдяване, е проявявало разбиране към органите на местната власт и обществото. Тъй като всеки български гражданин има право на достъп до вода, МОСВ не е предприемало действия по затваряне и запечатване на всички незаконни водоизточници. Ако екоминистерството беше изпълнило стриктно буквата на закона и беше оставило в експлоатация само единственото законно водовземане от "Сиреняците", гражданите на Радомир и всички населени места от общината още от 2004 г. щяха да са без вода, посочват от МОСВ.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. При целия тоя дъжд в София, там нищо ли не падна?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.