Радонов и Юруков предложени за изключване от СДС

Радонов и Юруков предложени за изключване от СДС

Лидерът на СДС Мартин Димитров определи като опит за криминална подмяна на партията акта на  формалния председател Пламен Юруков и на заместника му Пламен Радонов, с който в ЦИКЕП бяха внесени документите за регистрация на партията за самостоятелно участие на евроизборите. В петък, ден след като това бе извършено от Радонов, на специално свикана пресконференция Мартин Димитров заяви, че на двамата "превратаджии", а и на "други отговорни лица" ще им бъде потърсена строга отговорност и още в понеделник лично той ще внесе на извънредното заседание на Националния съвет предложение за изключването им от партията.

В последния ден на април Върховният касационен съд отмени решението на Софийския градски съд, което отказа регистрация на новоно ръководство на СДС и на лидера на партията Мартин Димитров. Върховният съд върна делото за ново гледане от градския съд. Това бе използвано веднага от старото ръководство на СДС, което се оказа легитимното в момента, и Пламен Радонов внесе документи в ЦИКЕП за самостоятелна регистрация на СДС. Както е известно бившият лидер на партията Пламен Юруков и близкият до него Радонов са против предизборната коалиция СДС - ДСБ. Самият Радонов е в тесни връзки с кръгове от ДПС.

В петък Димитров заяви, че подписите на граждани, с които е направен опит за регистрация на СДС за изборите, са събрани с измама от БСП и ДПС в районите, където влиянието на Пламен Радонов е силно.

В новата българска история такъв опит за партиен преврат не е правен, което показва огромния страх и ужас, които тези хора изпитват от нас, заяви още той.

Според Мартин Димитров Пламен Юруков е прехвърлил 50 000 лв. от сметката на СДС като депозит за регистрация. Определяме това деяние като напълно нелегитимно, каза Димитров и посочи, че освен политическа, ще бъде потърсена и правна отговорност от извършителя на документната измама.

За регистрация в ЦИКЕП липсва още един документ - удостоверение от Сметната палата за заверени годишни финансови отчети от последните три години. Това удостоверение не може да бъде приложено от Радонов и Юруков, защото те не го притежават, каза още Димитров и призова Сметната палата да си изпълни задълженията и да не издава дубликат. Имаме информация, че хората на ДПС ще направят опит да получат такъв документ, обясни Димитров.

Запитан какво става със споразумението с ДСБ за предизборна коалиция в тази ситуация Димитров отговори, че за споразумението има решение на Националния съвет на СДС и по него се работи. Според лидера на партията има разработени варианти, ако делото за регистрацията на ръководството се забави, което пък ще забави и регистрацията в ЦИКЕП на коалицията СДС - ДСБ.

Винаги имаме резервни ходове - и план В и С, каза секретарят на партията Иван Сотиров и заяви, че няма да бъдат разкрити всички намерения и предстоящи ходове. На въпрос, ако Пламен Юруков бъде изключен в понеделник, кой остава председател по документи - Мартин Димитров заяви, че това ще бъде Любов Панайотова, която е доказала подкрепата си за СДС и коалицията с ДСБ.

"От тези маневри и подмолни ходове вече напълно ясен е опонентът на БСП и ДПС - и това е Синята коалиция. Сега е моментът демократичните избиратели да се ядосат. Обръщаме се към всички демократични избиратели - подкрепете ни", призова Димитров.
Ръководителят на партийния предизборен щаб Найден Зеленогорки заяви, че той и голяма част от присъстващите са дали години от живота си за СДС. "Ако някой зависим човек си мисли, че ще позволим с този добре планиран сценарий да стане преврат в СДС, няма да стане", заяви той.

Подписката за регистрация на Синята коалиция вече тече, обяви Зеленогорски и призова партийните поддръжници и симпатизанти да дадат подписа си. "Хората на СДС са много честолюбиви, посегнаха на честта ни. След всеки скандал нашите проценти растат", каза още Зеленогорски.

В съвместна декларация на СДС и ДСБ бе осъден опитът на управляващите да "унищожат по един престъпен и недемократичен начин българската десница".

"Наглото посегателство над СДС доказа, че срещу Синята коалиция се води безпрецедентна и ожесточена война с всички средства на властта. Страхът от възмездие хвърля управляващите в паника", са казва в декларацията.

"Синята коалиция декларира пълно доверие към СДС и неговия лидер Мартин Димитров, избран по най-демократичен начин. Всички партии, членки на коалицията - СДС, ДСБ, БСДП и Обединените земеделци (последните две партии се присъединиха към споразуманието в петък - б.р.), застават зад позицията на Националния изпълнителен съвет на СДС и декларират, че всеки опит за подмяна на демократичните правила от страна на Доган и БСП ще срещне твърдия им отпор", пише в приетата декларация.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?