Радослав Миленков е номиниран за нов подуправител на БНБ

Сега той ръководи една от най-непрозрачните институции у нас - Фонда за гарантиране на влоговете в банките

Радослав Миленков

Председателят на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) – Радослав Миленков, е номиниран за подуправител на БНБ с ресор "Банков надзор" от управителя на централната банка Димитър Радев, съобщи пресцентърът на БНБ.

Досегашният шеф на надзора – Димитър Костов, подаде оставка миналата седмица, насред проверката на шест от най-големите банки у нас, която е част от подготовката за присъединяването на България към Банковия съюз.

Радослав Миленков оглави Фонда за гарантиране на влоговете на 19 ноември 2014 г., дни преди старта на изплащането на депозитите от фалиралата КТБ. Под негово ръководство фондът е една от най-непрозрачните институции, създадена със закон у нас. На практика той контролира целия процес по несъстоятелността на КТБ и има право да взема обвързващи за синдиците на фалиралата банка решения. Фондът на Миленков не дава никакви пресконференции, за да отчита дейността си, и не отговаря на журналистически въпроси.

Мнението на управителя на БНБ Димитър Радев за Миленков обаче е много високо. "Радослав Миленков е добре познат и уважаван специалист в банковите среди, който е доказал своите професионални познания и добра репутация. Той разполага с всички необходими качества за ръководител на управление "Банков надзор" в БНБ, включително задълбочен поглед върху банковата система, практически знания за механизмите за осъществяване на банковия надзор, както и значителен управленски опит в няколко търговски банки", посочва Радев в мотивите си.

По образование Радослав Миленков е финансист. Работил е в Първа инвестиционна банка (Fibank) от 2003 г. до 2011 г., където достига до позицията на главен финансов директор и член на управителния съвет. През 2012 г. Миленков става изпълнителен директор на Общинска банка, където работи заедно със сегашния финансов министър Владислав Горанов.

След номинацията от страна на Радев по процедура започват да се събират въпроси към кандидата, който по-късно ще бъде изслушан от Комисията по бюджет и финанси в парламента. Гласуването на номинацията ще стане в пленарна зала.

Заместничка на Радослав Миленков във ФГВБ е бившата шефка на "Банков надзор" в момента на затварянето на КТБ Нели Кордовска, чието име нашумя с това, че изтегли парите си от банката на Цветан Василев вечерта на 19 юни 2014 г., часове преди затварянето на трезора. През юли 2018 г. КПКОНПИ откри конфликт на интереси в действията на Кордовска, но дори това не бе основание управителят на БНБ Димитър Радев да я оттегли от управата на фонда, който контролира разпродаването на остатъците от разграбената КТБ.

Споделяне

Още от Бизнес