Радослав Миленков оглави "Банков надзор" в БНБ след единодушен вот на парламента

Радослав Миленков

Радослав Миленков е новият подуправител на Българската народна банка - ръководител на управление "Банков надзор". Той бе избран в петък с пълно единодушие от всички присъстващи в пленарната зала 115 депутати, при продължаващ парламентарен бойкот на БСП. Изборът бе предизвикан след извънредната оставка на досегашния шеф на "Банков надзор" Димитър Костов на 1 март.

Досега Миленков бе председател на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, който работи изключително непрозрачно. Кандидатурата му, внесена в парламента от управителя на БНБ Димитър Радев, бе приета безпрепятствено от депутатите.

"Той е познат и уважаван специалист в банковите среди, с доказани професионални знания. Има значителен управленски опит в няколко търговски банки, а от ноември 2014 г. досега заема длъжността председател на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките", заяви Радев пред парламента преди гласуването на кандидатурата.

Той допълни, че като председател на фонда Миленков е поддържал добро сътрудничество с много публични и финансови институции както у нас, така и в чужбина.

"Основният приоритет, който ще работя е присъединяването ни към Единния надзорен механизъм. Също синхронизацията на практиките с тези на Европейската централна банка, приобщаване към всички тези надзорни процедури, които са необходими", заяви Миленков минути след като беше избран за подуправител.

На въпрос дали са изключени ситуации като тази с източването и последвалия фалит на КТБ, Миленков коментира: "Надявам се, че всички уроци са научени, необходимите реформи са направени и процесът на присъединяване ще даде допълнителна гаранция". Той обеща да "направи всичко възможно, за да не се допуска това".

Народното събрание прие и процедурни правила за избор на двама заместник-председатели в Комисията за финансов надзор, ръководещи управления "Надзор на инвестиционната дейност" и "Застрахователен надзор". Кандидатурите се внасят от председателя на Комисията в петдневен срок и ще бъдат проверявани за принадлежност към бившата Държавна сигурност. Допуснатите кандидати ще бъдат публично изслушани в парламентарната комисия по бюджет и финанси и гласувани в пленарната зала.

Приемането на процедурните правила се прави след предсрочно прекратените мандати на Бойко Атанасов и Ралица Агайн. 

Бойко Атанасов пое председателското място в Комисията за финансов надзор, като номинация на партия "Атака", след като Карина Караиванова се оттегли от ръководството, за да се присъедини към екипа на Европейската банка за възстановяване и развитие. Ралица Агайн подаде оставка през август миналата година след фалита на застрахователното дружество "Олимпик".

Споделяне

Още от Бизнес