Рафинерии за олио и доставчиците им отново уличени в картел

Рафинерии за олио и доставчиците им отново уличени в картел

Трима от производителите на олио, които преди три години бяха глобени за уговаряне на цените си, и техните доставчици са уличени отново в картелно споразумение, съобщи в петък Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

 

Едната от фирмите, срещу които са образувани отделни производство, е Калиакра АД, Бунге Зрт – Унгария, Бунге Румъния Срл и основните дистрибутори “Гама-Ник-Митев-2004“, “Теодоро Бабаров-Клио Комерс“, “Д и Д Комерс Енд Диливъри“, “Лъки 2003“, “Вучко 2-Братя Вучкови и Сие СД“. Другите две рафинерии са “Бисер Олива“ и дистрибуторите ѝ “Фамилекс“, “М.М. Малешков“, “Загора 2000“ и “Велизара 2000“ и предприятието “Звезда“ и основния му дистрибутор “КООП Търговия туризъм“.

 

През 2009 г. заедно с още девет рафинерии за олио “Калиакра“ и “Бисер Олива” бяха глобени с по 150 хил. лв. заради уговорени цени, а санкцията за “Звезда“ за същото провинение беше 50 хил. лв.

 

Сега те отново са хванати в манипулиране на пазара, но чрез вертикални споразумения с доставчиците им, които вредят на конкуренцията на пазара на едро на рафинирано бутилирано олио.

 

КЗК е образувала производството след извършен секторен анализ на конкурентната среда на пазарите на производство и търговия с маслодаен слънчоглед и слънчогледово олио, установила картелните клаузи в договорите.

 

Антимонополният орган приема, че разглежданите вертикални споразумения имат за цел пряко или косвено определяне на цени за препродажба на рафинирано слънчогледово олио и разпределяне на пазари под формата на ограничаване на територията на дистрибутора.

 

Поради липсата на свързаност в поведението на участниците в трите дистрибуторски мрежи, КЗК също така реши да продължи разследването си в три самостоятелни производства, според проучваните забранени вертикални споразумения.

 

Определенията не подлежат на обжалване.

 

До 30 дни страните имат право да предявят писмени възражения, както и да бъдат изслушани в открито заседание. Според Закона за защита на конкуренцията уличените страни имат право да се споразумеят с КЗК за промяна на поведението си и да поемат конкретни ангажименти за това, чието изпълнение подлежи на проверка.

 

След обсъждане на възраженията, предложенията и писмените доказателства, КЗК ще се произнесе по съществото на спора.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?