Рахой в Барселона: Каталуня е Испания и Испания е Каталуня

Испанският премиер призова бизнеса да не напуска автономната област

Мариано Рахой (ляво) по време на партийний митинг в Барселона

Да си върнем демократична и свободна Каталуня, призова испанският премиер Мариано Рахой в неделя в Барселона. Той посети столицата на Каталуня за първи път откак правителството пое пряко управлението над автономната област, предаде Франс прес.

На митинг на неговата консервативна Народна партия преди насрочените от централното правителство регионални избори на 21 декември, Рахой прикани бизнеса да не напуска Каталуня, а испанците - да не бойкотират каталунските стоки.

"Искам да кажа на всички испанци да не спират да купуват и да консумират каталунски стоки", каза Рахой.

От началото на кризата 2400 компании са се изтеглили от областта, напомня АФП.

Премиерът заяви, че е възстановил законността и демокрацията, като е поставил Каталуния под прякото управление на Мадрид. "Искаме Каталуния - разумна, предприемчива, динамична, приветлива и отворена, сигурна и надеждна. Каталуня е Испания и Испания е Каталуня", добави той.

Рахой призова каталунците да изгонят сепаратистите от регионалния парламент на насрочените от него избори на 21 декември, предаде Асошиейтед прес.

"Искаме масово участие (в изборите), за да поставим началото на нов период на нормалност. Важно е да възстановим чувството за нормалност в Каталуня, и то възможно най-бързо, за да намалим социалните и икономическите напрежения", каза Рахой пред присъстващите на митинга на Народната партия.

Двама от всеки трима каталунци са на мнение, че излизане на Каталуня от Испания е невъзможно в относително близко бъдеще, сочат резултати от анкета, публикувани в неделя испанския вестник "Паис" и цитирани от осведомителните агенции. Освен това 76 на сто от анкетираните смятат, че решението на Мадрид да свика предсрочни регионални избори в автономната област е разумно, показва социологическото проучване.

Мнозинството от испаните, 54%, смятат, че правителството се справя с кризата в Каталуния по подходящ начин.

24 часа по-рано, по данни на Общинската полиция в Барселона, 750 000 души са участвали в голяма демонстрация с искане за освобождаване на десетимата сепаратистки лидери, които са в предварителния арест.

Демонстрацията, продължила около два часа, премина под лозунгите: "Свобода за политическите затворници!" и "Вън окупационната сила". Тя бе свикана от две граждански организации, които искат независимост - Каталунското национално събрание и Омниум Културал. Двамата лидери на тези организации са в ареста.

Правителството на автономната област бе свалено от централната власт в Мадрид, след като регионалният парламент прие едностранна декларация за незавимост на 27 октомври, напомня ДПА. След това редица каталунски политици бяха обвинени в бунт, подривна дейност и злоупотреба с държавни средства заради ролята им в опита за обявяване на независимост

Осем министри, задържани след приемането на декларацията за независимост, остават в предварителния арест.

Сваленият премиер Карлес Пучдемон и четирима министри от кабинета му избягаха в Брюксел и все още са на свобода, въпреки че срещу тях е издадена международна заповед за арест.

Социологически проучвания сочат, че 7,5-те милиона жители на Каталуния са разделени поравно между отделяне и оставане в Испания.

Испанската конституция определя нацията като неделима и гласи, че въпросите на националния суверенитет са от компетенцията на националния парламент в Мадрид, напомня Асошиейтед прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа