Рахой: Възстановяването на законността в Каталуня е приоритет на правителство

Мариано Рахой

Един от приоритетите на испанското правителство е възстановяване на "нормалността и законността" в богатата североизточна област Каталуня, заяви премиерът Мариано Рахой пред парламента.

Испанското правителство иска да избегне по-нататъшни икономически щети за Каталуня, дължащи се на опитите за сепаратизъм, като наложи пряко управление на областта, каза Рахой, цитиран от Ройтерс.

Над хиляда компании изтеглиха централите си от Каталуня, за да избегнат нестабилността, сочи фирменият регистър. Заради несигурността Мадрид понижи прогнозата за растеж на икономиката, добавя Ройтерс.

 

Независима Каталуня би била принудена да напусне Европейския съюз и еврозоната, което пряко ще засегне регионалната икономика, заяви същевременно испанският икономически министър Луис де Гиндос, цитиран от Ройтерс.


"Тя (областта) ще бъде извън всички договори, 70 процента от брутния ѝ вътрешен продукт ще бъдат обхванати от мита и физически граници. Тя ще бъде извън еврозоната и банките няма да бъдат включени в дейността на Европейската централна банка. . .ще трябва да създаде собствена валута, която ще бъде силно обезценена", заяви Де Гиндос пред парламента.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа