"Райънеър" ограничава ръчния багаж от ноември

Мярката се въвежда заради закъсненията на полети

Проверката на размерите на багажа бави често полетите на "Райънеър"

Най-големият нискобюджетен превозвач в Европа "Райънеър" (Ryanair) съобщи, че ограничава ръчния багаж за пътниците си от 1 ноември 2017 г..

Причината за въвеждането на ограниченията са закъснения на полети, които се случват основно заради това, че клиентите предпочитат да се качат с две чанти на борда вместо да чакат те да бъдат чекирани. Проверките за съответствие на багажа отнемат време и често се налага част от малките куфари и раници да се чекират на място безплатно.

За да насърчи чекирането на багажа, авиокомпанията намалява цената от 35 евро/паунд на 25 евро/паунд и увеличава тежината на куфара от 15 на 20 килограма от 1 ноември.

Добавка от 10 евро/паунда за багажа обаче ще има при полетите на Великден, на Коледа и по дългите маршрути в пиковите летни месеци, оставят си вратичка от "Райънеър", като обясняват, че въпросната добавка ще бъде обявявана в червено за полетите, при които ще се прилага.

Право да се качат с две чанти на борда на самолета вече ще имат само пътниците, които са платили за приоритетно качване - Plus, Flexi Plus и Family Plus. То струва 5 евро/5 паунда и се купува заедно с билета. Може да бъде добавено и по-късно - до 1 час преди пътуването, но вече срещу 6 евро/6 паунда.

Останалите пътници ще могат да се качат само с една чанта на борда с размери 35 см x 20 см x 20 см. По-голяма чанта с размери 55см x40см x 20см, която в момента е разрешено да бъде качена на борда на "Райънеър", от 1 ноември вече ще трябва да се предава  на служителите на компанията при явяването на изхода за самолета. Те ще ги чекират безплатно и ще ги транспортират до багажното на самолета.

На родителите с бебета ще е позволено да качат на борда 5-килограмова чанта с принадлежности на детето.

Новата политика за багажа ще важи от 1 ноември, независимо дали билетът за пътуването е купен много по-рано.

Тези промени в политиката на компанията ще струват на "Райънеър" над 50 млн. евро, казва директорът по маркетинговите въпроси Кени Джейкъбс. Той вярва, че предлаганите мерки ще насърчат чекирането на багажа, което ще доведе до решаване на проблема със закъсненията на полетите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?