"Райънеър" с падащи цени и печалби, но ръст на пътниците

"Райънеър" с падащи цени и печалби, но ръст на пътниците

Най-голямата европейска нискобюджетна авиокомпания "Райънеър" отчете спад на цените на билетите и печалбата, но ръст на приходите за третото финансово тримесечие, което приключва през декември 2016 г.

Компанията, която от началото на годината се премести на Терминал 2 на летище "София", очаква да завърши финансовата година с печалба близка до прогнозираната, въпреки спада на приходите си.

Двата основни конкурента на "Райънеър" – "Уизеър" и "ИзиДжет", също свиха очакванията си за печалби.

За третото финансово тримесечие "Райънеър" отчита спад на печалбата от 8% до 95 млн. евро, като средната цена на билет е паднала със 17% до 33 евро на пътник. В същото време компанията отчита ръст на пътниците с 16% до 29 милиона клиенти. Приходите на "Райънеър" отбелязват минимален растеж от 1% до 1.345 млрд. евро. Компанията е успяла да свие разходите си с 12 на сто.

Цените на самолетните билети тази зима паднаха рязко за сметка на увеличаване на трафика и натоварването на самолетите на много от европейските ни пазари, заяви Майкъл О'Лиъри, изпълнителен директор на "Райънеър". Според него възвращаемостта е намаляла заради резкия спад на британската лира след решението за излизане на Великобритания от ЕС.

Отговорът на "Райънеър" беше намаляване на разходите и стимулиране на търсенето чрез по-ниски цени на билетите, което се вижда от рекордното ниво на запълняемост на самолетите ни – 95% през отчетения период, каза О'Лиъри.

Битката между нискобюджетните авиокомпании за пътници ще продължи и през следващите месеци, което е добра новина за потребителите. Очакванията са, заради несигурната обстановка в Турция, Египет и Северна Африка, туристите да се насочат към Испания и Португалия.

През октомври – декември 2016 г. "Райънеър" е продължила със стратегията си за разрастване с разкриването на 95 нови маршрута, 5 нови бази в Букурещ, Хамбург, Нюрнберг, Прага и Вилнюс и доставката на 10 нови самолета.

Подписано е и ново споразумение с лондонското летище "Станстед", като плановете на "Райънеър" са да доведе повече от 20 милиона пътници през следващата година.

Компанията планира да продължи да расте силно в Европа и през 2017 г. с повече нови бази и маршрути.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?