"Райънеър" ще продава билетите за 2019 г. с клауза "Брекзит"

"Райънеър" ще продава билетите за 2019 г. с клауза "Брекзит"

Ирландската нискотарифна авиокомпания предупреди, че ще има клауза "Брекзит" в самолетните билети за лятото на 2019 г.  

Това означава, че резервациите на клиентите им няма да са валидни, ако проблемът с въздушната регулация между Великобритания и Европейският съюз не бъде решен до излизането на страната.

"Райънеър" обещава да върне парите на клиентите си в този случай.

Полетите до, от и през Европейския съюз, както и между САЩ и Великобритания сега се регулират от споразумението за отворено небе (Open skies).  Регулациите обаче няма да се прилагат в Обединеното кралство след "Брекзит".

Авиокомпаниите искат споразумение, което да замести Open skies най-късно до октомври 2018 г., за да могат да направят разписания за полетите си в месеците след като Великобритания напусне Евросъюза.

За момeнта резервна опция няма, казва Кени Джейкъбс, маркетинг директор на "Райънеър".

Специалните билети ще се продават от септември тази година.

"Ако до септември бъде открито регулаторно решение, тези билети ще бъдат продавани както обикновено", казва още Джейкъбс.

Междувременно от "Райънеър" обявиха, че през януари превозените от авиокомпанията пътници са се увеличили с 6 на сто спрямо година по-рано и достигат до 9.3 милиона през първия месец на годината. Натоварването на машините също се е увеличило с един процентен пункт и местата в самолетите са били заети на 91%. Годишният трафик на клиентите на "Райънеър" е нараснал с 9 на сто и достига 129 млн. пътници за януари 2018 г., съобщава авиопревозвачът.

Други авиокомпании - "Бритиш еъруейз" и "Изи Джет" също обмислят въвеждането на клауза "Брекзит".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес