"Райънеър" спешно търси 125 пилоти, предлага бонуси за извънредна работа

Италианските власти разследват спазени ли са правата на пътниците

Проблемите с полетите на "Райънеър" може да продължат и през ноември. Сн. БГНЕС/ЕПА

Ирландката нискотарифна авиокомпания "Райънеър" (Ryanair) планира да наеме 125 пилоти в следващите едва-две седмици. Това съобщи изпълнителният директор на превозвача Майкъл О'Лиъри, цитиран от "Скай нюз".

Съобщението идва, след като компанията отмени около 2100 полета до края на октомври заради липса на летци. Това засегна около 315 000 клиенти на компанията и до момента ѝ струва около 25 млн. евро. Освен това "Райънеър" е заплашена от 5 млн. евро глоба в Италия, ако се окаже, че не е спазила правата на пътниците.

Официалното обяснение за кризата е, че превозвачът е объркал графика с годишните отпуски на пилотите. Пред акционерите в компанията О'Лиъри обяви, че около 500 летци ще бъдат принудени да съкратят отпуските си от 4 на 3 седмици. Според директора на "Райънеър" за прилагането на мярката не е нужно съгласието на пилотите, а те ще могат да ползват едната седмица почивка през януари. О'Лиъри добави, че превозвачът има проблем с осигуряването на полетите не само през септември и октомври, но и през ноември.

Летците искат по-добри условия на труд

Неофициално служители на компанията твърдят, че недостигът на летци се дължи на масово напускане заради лошото отношение на мениджмънта и незадоволителните условия на труд.

За да се справи с проблема, ръководството на компанията предложи на пилотите си бонус от 12 000 паунда или евро, ако се съгласят да работят извънредно. За вторите пилоти офертата е 6000 паунда или евро.

Част от служителите в 14 бази на превозвача обаче са отказали офертата. Тя е била отправена към служители, които са направили поне 800 летателни часа през последната година, но много малко отговаряли на изискването. Освен това условията за получаване на бонуса били неясни. Пилотите настояват мениджмънтът да подобри условията на труд, а до тогава ще изпълняват само условията в договорите си и няма да работят извънредно.

О'Лиъри обяви пред акционерите, че ще предложи допълнително 10 000 евро увеличение на заплатите на летците от базите в Лондон, Дъблин, Франкфурт и Берлин, ако "помогнат" в ситуацията. Не е ясно обаче ще се съгласят ли с офертата.

Проблемите може да продължат

Според британските медии и след октомври "Райънеър" може да изпитва затруднения в осигуряването на полетите си, тъй като служителите обсъждат дали да не се разболеят масово в знак на протест срещу ръководството. Подобно масово разболяване наскоро приземи част от самолетите на обявилата фалит германска компания "Еър Берлин" (Air Berlin).

За "Райънеър" работят около 4200 летци. Част от тях нямат договори директно с превозвача, а са назначени през други фирми. Освен това пилотите не са обединени в синдикат, което увеличава правата на ръководството.

В сряда от компанията обявиха, че ще сменят полетите на 175 000 свои клиенти и са върнали парите на 63 000 други. Пътниците, чиито полети са отменени по-малко от 2 седмици преди времето, в което е трябвало да се състоят, имат право и на обезщетение, ако не сменят билетите си.

В същото време "Райънеър" обяви в сряда, че открива нова база в Бургас в края на март.

Проверка в Италия

Междувременно италианските власти започнаха проверка дали "Райънеър" не е нарушил правата на клиентите си. Ирландската компания е най-големият превозвач в Италия в момента. Ако бъде открито нарушение, компанията може да бъде глобена с до 5 млн. евро.

Според италианските власти в случая не може да се приложи правилото за непредвидени обстоятелства, тъй като проблемът на компанията е по-скоро организационен и предвидим. Това е едно от основанията, които превозвачът може да използва, ако отказва обезщетения на пътниците. Проверява се и дали клиентите на превозвача са били правилно уведомени за анулирането на полетите.

Въпреки разследването за нарушения срещу ирландската компания, италианското правителство смята, че тя е подходящ кандидат за купуването на местния превозвач "Алиталия" (Alitalia). Миналата седмица от "Райънеър" обявиха, че финализират офертата си за превозвача.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес