"Райънеър" влезе в топ 10 на замърсителите в Европа

"Райънеър" влезе в топ 10 на замърсителите в Европа

Ирландският нискотарифен авиопревозвач "Райънеър" (Ryanair) влезе в топ 10 на най-големите замърсители на въздуха в Европа, заемайки десетото място и превръщайки се в единствената авиокомпания в непрестижната класация, съставена от въглищни централи, сред които и българската ТЕЦ "Марица Изток 2". Това информира ББС във вторник, цитирайки данни на независимата европейска неправителствена организация Транспорт и околна среда (Transport&Environment).

Най-голям замърсител е ТЕЦ "Белхатув" в Полша, следвана от германските "Нойрат" и "Ниедераусем". Още пет немски топлоцентрали са в списъка, а българската "Марица изток 2" заема осмо място. Класацията се затваря от "Райънеър", която през 2018 г. е увеличила с 6.9 на сто изхвърляните при полетите ѝ въглеродни газове.

Авиопревозвачът обаче заяви, че е "най-зелената и най-чистата европейска авиокомпания" и нейните пътници имат най-ниското ниво на въглеродни емисии на километър спрямо пътуващите с всеки друг превозвач.

Миналата година "Райънеър" започна нова екологична политика, при която ще предлага на клиентите си възможността да компенсират въглеродния отпечатък на пътуването си.

Замърсяването от авиационния сектор е нараснало с около две трети от 2005 г. и според прогнози ще продължи да се увеличава, тъй като полетите стават все по-достъпни, сочи още европейският доклад.

С този темп секторът ще стане най-големият източник на въглеродни емисии до три десетилетия.

Споделяне

Още от Бизнес