"Райънер" открива редовна линия Пловдив - Лондон през ноември

Най-голямата нискотарифна авиокомпания в света – ирландската "Райънер" (Ryanair) - започва редовни полети до България от ноември, съобщи маркетинг-мениджърът на компанията Ласно Томаш. Редовната линия Лондон – Пловдив ще се открие на 2 ноември, а полетите ще бъдат два пъти седмично.

Преговорите между "Райънер" и летище Пловдив започнаха през март, а компанията проучва възможностите в България от 2-3 години.
Според Ласно Томаш новата линия ще осигури до 30 хил. души пътникопоток на година, а е възможно до 2013 г. е те да нараснат до 200 хил. души. Очакванията са за в бъдеще полетите от британската столица да бъдат увеличени. Планира се отварянето на линии до Испания и Италия, където живеят най-големите групи български имигранти.

В следващите месеци летище Пловдив ще се подготви да обслужва полетите на нискотарифния превозвач. Аерогарата бе основно модернизирана през 2009 г., когато бе построен новият пътнически терминал за 45 млн. лева, но засега няма достатъчно трафик за запълва на капацитета му.

"Райънер" има едни и същи изисквания към всички 135 европейски летища, с които работи. За да поддържа ниските си цени, компанията работи с портове със слаб трафик. Компанията има и изискване за скоростно и опростено обслужване на пътниците, да не преминават през пътнически ръкави и т.н. Целият цикъл от слизане на пътниците от един полет, качването на следващите и отпътуването на самолета трябва да е 25 минути.

Споделяне

Още от Бизнес