Райчев: Козът на Борисов е заявката да не е премиер от март

Райчев: Козът на Борисов е заявката да не е премиер от март

"Най-големият коз на Борисов е заявката, че няма да бъде премиер от март. Огромна сила е да кажеш аз няма да бъда премиер, ще остана лидер на партия". Това каза социологът Андрей Райчев пред БНР по повод обявените в четвъртък четири оставки и една рокада в кабинета, които преди седмица бяха анонсирани като "огромен ремонт". Именно докато обявяваше, че с министерските си постове се разделят Владислав Горанов, Младен Маринов, Емил Караниколов и Николина Ангелкова, премиерът даде знак, че това е последният му премиерски мандат, след което щял да се отдаде на партийна работа.

Никой не знае какво ще направи протестът, това е отвореното бъдеще. Борисов изигра своя ход, каза още Андрей Райчев по повод продължаващите демонстрации срещу правителството и главния прокурор Иван Гешев, които предизвикаха рокадите в кабинета. Демонстрантите обаче не са доволни от развоя на събитията и продължават да настояват за оставка на целия кабинет и за предсрочни избори.

Според Райчев оставките могат да бъдат разглеждани като оценка на Борисов за силата на протеста. "Колебанието на Борисов беше между малко и много, като малко означава да смени министри, много - да сложи някого на свое място. В случая отстъпи малко", коментира социологът.

Райчев допълни, че Борисов никога не защитава незащитими окопи, а Горанов се е превърнал в незащитима позиция. "Горанов си отива заради Божков. Премиерът си развързва ръцете, има възможност даже да атакува", каза той.

Вторият окоп, който Борисов отстъпва, е Министерството на икономиката, а третият - Ангелкова, като причината е вътрешнокоалиционна - искане на Валери Симеонов, отбеляза
Райчев.

Той акцентира върху "непредадения окоп" – това, че правосъдният министър Данаил Кирилов запази поста си, въпреки очакванията да му бъде поискана оставката след статуса му за "СпонджБоб", който предизвика сериозни критики и принуди премиера да му забрани да пише във Фейсбук.

"Фамозният Данаил Кирилов е слаба огнева точка и мисля, че те ще съжаляват за нейното удържане", каза още социалогът.

По думите му Борисов не се интересува особено какво ще стане вляво, но не така стоят нещата с "антиборисовската линия вдясно" и се смята за най-главния въпрос. "Затова Христо Иванов беше обвинен, че иска да превземе поста главен прокурор", обясни Райчев по повод неочакваното твърдение на премиера, което бе категорично отхвърлено от Иванов.

"Очаквам още оставки"

Според Евелина Славкова от "Тренд" тези четири оставки и една рокада са само началото на промените в кабинета и още министри ще се разделят с поста си.

Миналата седмица представените сега рокади бяха представени от управляващите като "огромен ремонт". По думите на Славкова обаче "не винаги големият ремонт се измерва с количеството на подадените оставки".

"Самият факт, че Владислав Горанов се разделя с поста си само по себе си е голям ремонт, защото министърът на финансите е ключова фигура във всяко правителство", каза тя и припомни и думите на премиера отпреди години, че "освобождаването на един финансов министър е все едно цялото правителство пада", каза тя пред БНР.

Попитана защо Борисов рязко смени тезата отпреди седмица за тримата "министри на ДПС" и сега изтъкна нови мотиви, тя отговори, че "Борисов няма интерес да поддържа тезата, че това са министри на ДПС".

"Самото освобождаване не дава отговор на въпроса - защо, ако тези хора са обвързани с ДПС, са били толкова дълго в управлението, не само в този кабинет", добави тя.

Соколова подчерта, че новите министри са по-непознати лица и са "по-скоро тип експерти".

"Беше очаквано, че правителството ще търси лица, които не са пряко на първа линия лица от ГЕРБ, а ще търси по-скоро професионалисти", посочи тя.

И според нея очакванията са били за оставката на Кирилов, а не на Ангелкова.

"Изненадана съм от това, че не беше поискана неговата оставка. Там също има комуникационни проблеми. Статусите, които пишеше, са абсолютно недопустими от страна на личност, която заема такъв пост. Прочистването обхваща не само тези, върху които протестиращите са се фокусирали", каза Славкова и добави, че откакто Ангелкова е министър е имало напрежение между нея и представителите в сферата на туризма.

Споделяне

Още от България