Райчо Райков остава още на поста председател на СЕМ

Райчо Райков ще остане на поста председател на Съвета за електронни медии (СЕМ) като временно изпълняващ длъжността, реши регулаторният орган в сряда. Предложението бе подкрепено с шест гласа “за” от общо осем членове на СЕМ.

Мандатът на Райков изтича на 2 март, но другите членове на съвета решиха, че първо трябва да се изчака попълването на трите незаетите места в съвета – две от президентската квота и едно от парламентарната - и едва тогава да бъде избран председател.

От СЕМ коментираха още, че с това решение практически са изпълнили изискванията на Закона за радио и телевизия.

На този етап тече усилен дебат в управляващата коалиция кой да бъде представителя на парламента в съвета. НДСВ издигна кандидатурата на Ивайло Малинов, БНС и “Атака” - на журналиста Тодор Токин, а ДСБ и ОДС застанаха зад името на доц. Георги Лозанов.

На четири поредни заседания е обсъждана кандидатурата за председател на съвета. До момента Райна Николова е единствената кандидатура, издигната за председател на съвета, като името ѝ се обсъжда вече на четвърто заседание.  След като колегите ѝ отново отложиха решението си за председателския пост, тя коментира, че е съгласна с отлагането при така изложените мотиви.

Райчо Райков беше преизбран за втори път за председател на СЕМ на 1 март 2004 г. Той бе номиниран от парламентарната квота от ДПС.

Според Райков приоритет в работата на СЕМ оттук нататък ще е завършването на лицензионните процедури за свободните честоти, които трябва да стартират до края на март.

В началото на май ще бъде открит нов регионален мониторинг, създаден със средства на ФАР.

Така България ще попадне сред европейските страни с най-модерен дигитален мониторинг и с мрежа от регионален мониторинг, заяви Райков след заседанието.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?