Райфайзен: Актуализация на бюджета и нов дълг изглеждат неизбежни

Актуализация на бюджета и нов дълг изглеждат неизбежни. Това е заключението от редовния месечен икономически анализ с коментар на данните, налични към септември, на една от големите търговски банки у нас.

Според анализаторите на банката през август дефлацията отново се е завърнала в българската икономика. Индексът на потребителските цени се понижи отново с 0,2 процента на месечна
база, при ръст от 0,4 процента през юли, коментира икономическият анализатор на Райфайзенбанк Емил Калчев, цитиран от БТА.

Сезонно изгладената инфлация е трайно под нулата от август миналата година насам, добавя той. Въпреки че нейните стойности се свиват от февруари тази година, достигайки минус 4,5
процента през август, дефлацията трайно и силно присъства в българската икономика през последните 12 месеца, задържайки растежа, смята още икономистът.

Очакванията на анализаторите са, че политиката на Европейската централна банка, целяща повишаване на инфлацията в еврозоната, ще окаже влияние срещу дефлационните тенденции и у нас. В същата посока ще подейства и повишението на цените на електроенергията от 1 октомври. Въпреки това, е възможно този процес да се забави във времето.

Според Калчев сериозно се задълбочава проблемът с бюджетния дефицит. Само до юли 2014 г. е натрупан дефицит в размер на 1,15 млрд. лв., което е с 979 млн. лв. повече от дефицита за
същия период на миналата година.

Спрямо юни 2014 г. дефицитът също се увеличава със 151,6 млн. лв. Ще трябва да се заеме нов дълг, за да се покрие допълнителният дефицит.

В анализа на Райфайзенбанк е отбелязано още, че текущата сметка на платежния баланс остана положителна през юли (594,3 млн. евро), нараствайки в положителна област за трети пореден месец. Положителният баланс на услугите и нетните трансфери от българи, живеещи в чужбина сериозно подкрепят баланса на текущата сметка.

Паричната статистика на БНБ показва нарастване на покритието на паричната база с валутни резерви, което към юли достигна 183,3 процента, което прави валутният борд още по-стабилен. На годишна база кредитите нарастват, но лошите и преструктурирани кредити все още остават на високо ниво - от 22,2 процента към юни 2014 г., отчитат в анализа.

След юни депозитите отново бележат ръст, като на месечна база нарастват с 0,7 процента, а на годишна - със 7,4 процента, посочват експертите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес