Райфайзенбанк България получи от "Фич" рейтинг, равен на държавния

Райфайзенбанк България получи от "Фич" рейтинг, равен на държавния

Международната рейгингова агенция "Фич" (Fitch Ratings) присъди инвестиционен дългосрочен рейтинг "BBB+“ на Райфайзенбанк (България) ЕАД, съобщиха от банката в четвъртък.

"Фич" присъди дългосрочен рейтинг "ВВВ+" (Long-term foreign currency Issuer Default Ratings - IDR) на Райфайзенбанк (България) ЕАД, с негативна перспектива.

Кредитният рейтинг е най-високият възможен рейтинг за финансова институция, който е равен на тавана за страната "ВВВ+". Негативната перспектива отразява негативната перспектива на едноличния собственик на Райфайзенбанк (България), Райфайзенбанк Интернешънъл АГ (РБИ) (Long-term foreign currency IDR: A/Negative).

Един от основните фактори, определящи рейтинга, e виждането на "Фитч", че Райфайзенбанк (България) е стратегическа банка за собственика си РБИ и подкрепата от банката майка ще продължи.

Присъденият рейтинг отчита стабилната депозитна база, капитализацията на банката и добрите ѝ ликвидни буфери, подкрепени от положителния ефект от трансфера на опита и политиките на Райфайзенбанк Интернешънъл в областта на управлението на риска. От друга страна, много малка част от привлечения ресурс и от финансирането на банката се формира от банката майка.

От банката напомнят, че това е първият рейтинг, който Райфайзенбанк (България) получава от "Фич рейтингс" и вторият от международно призната рейтингова агенция.

Българската държава обаче прекрати договора си с "Фич" за рейтинговото наблюдение. Това стана по предложение на финансовия министър в предишното правителство на ГЕРБ Симеон Дянков.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?