Райфайзенбанк се оглежда да купи банка у нас

Райфайзенбанк се оглежда да купи банка у нас

Австрийската Райфайзенбанк Интернешънъл планира да разшири дейността си на българския пазар. Това става ясно от годишния доклад на банковата институция и изявление на главния изпълнителен директор Йохан Щробл, цитирани от в. "Банкеръ".

В доклада Щробл посочва, че нови придобивания са нужни на банката, за да засили позицията си на стратегически значимите ѝ пазари. Но придобиването на портфолио от активи или малки банки е възможно "при подходящи условия и цена". Освен в у нас кредитната институция оглежда възможностите в Чехия, Словакия, Сърбия. Но Щробл уточнява, че "това не означава, че не искаме да растем и в другите страни от региона".

Печалбата на Райфайзенбанк за 2018 г. е 131 млн. лв. "Резултатите ни за миналата година бяха много добри. Ръстът на кредитите от 14.6% до 5 млрд. лв. изпревари средното за пазара ниво от 8%. Печалбата ни от 131.5 млн. лв. е стабилна, като успяхме да компенсираме значителния спад на маржините във всички сегменти. Показателно за стабилността на банката е, че нивото на лошите кредити е под 3%, при средно за банковата система 7.6%", посочи главният изпълнителен директор Оливър Рьогл, цитиран от "Банкеръ".

Размерът на активите на Райфайзенбанк достига 7.8 млрд. лева. При корпоративното кредитиране е достигнат пазарен дял от 7.3%. Размерът на кредитния порфейл нараства с 16% до 2.2 млрд. лева.

През 2018 г. кредитите за граждани бележат ръст от 15% - най-добрите нива от 2008 г. насам. Банката обслужва над 600 хил. клиенти, разполага със 133 офиса и 2 722 служителя.

Споделяне

Още от Бизнес