"Райфайзенбанк" спира да кредитира бизнеси с над 25% въглищни приходи

"Райфайзенбанк" спира да кредитира бизнеси с над 25% въглищни приходи

"Райфайзен Банк Интернешънъл" (РБИ) обяви, че насочва кредитирането си към щадящи околната среда технологии, увеличава фокуса си върху възобновяемата енергия и спира да дава пари за компании с над 25 процента приходи, свързани с използването на въглища.

Управителният съвет на финансовата институция е приел насока, според която портфолиото за финансиране на въглеродни емисии на Групата РБИ, свързани с термални въглища и търговия с термални въглища, ще бъде значително намалено. Няма да се отпускат нови кредитни експозиции за настоящи клиенти с въглищни проекти, като нереализираният баланс трябва да бъде изплатен най-късно до 2030 г.

Към края на 2020 г. общото непогасено кредитно портфолио на Групата РБИ за такива клиенти възлиза на приблизително 1.4 млрд. евро, което съответства на около 0.65% от общия обем на непогасените корпоративни заеми в цялата група, посочва се в съобщението.

Банката незабавно поема ангажимента да не предоставя нови финансови услуги за нови или съществуващи централи, използващи термални въглища или мини, нито да участва пряко във финансирането и рефинансирането на такива компании.

"С това стратегическо решение предприемаме важна стъпка по пътя към постигане на целите на ЕС в областта на климата и по този начин изпълняваме нашето разбиране като отговорен корпоративен гражданин", заяви главният изпълнителен директор на РБИ Йохан Щробл.

"Излизането от свързаното с въглищата финансиране – не само на РБИ, но и на все повече банки по целия свят – ще осигури допълнителен тласък на необратимия процес на декарбонизация", допълва той.

Решението на банката следва споразумението между държавите от ЕС от декември 2020 г. за 55% намаление на парниковите газове до 2030 г. в сравнение с 1990 г. Въз основа на широка гама от финансови продукти, РБИ има за цел да увеличи корпоративните кредити, отпуснати от централата във Виена, за съвместими с ESG инвестиции до 2025 г., от сегашните около 10% до около една трета.

"Финансовата индустрия може да допринесе значително за декарбонизацията на нашата икономика и на живота ни като цяло, както чрез разработване на устойчиви продукти, така и чрез консултиране на клиентите за прехода към устойчиви бизнес практики. Ще подкрепяме активно клиентите ни в осъществяването на зелени инвестиции", коментира Петер Ленкх, член на управителния съвет на РБИ с ресор корпоративно банкиране.

"Ползите от устойчивото финансиране за нашите клиенти са очевидни, включително разширяването на източниците на финансиране и по-благоприятните цени в краткосрочен и средносрочен план. И не на последно място, защото това е правилното нещо – допълване на устойчив бизнес модел с устойчиво финансиране", каза още той.

РБИ е най-големият емитент на зелени облигации в Австрия с общ обем от 1.3 милиарда евро. Според "Блумбърг" банката е и вторият най-голям, като обем за клиенти, емитент на зелени или устойчиви облигации общо в Австрия и Централна и Източна Европа към края на 2020 г.

Споделяне

Още от Бизнес