Райков се двоуми дали да обяви полетите на Борисов с Авиоотряд 28

Райков се двоуми дали да обяви полетите на Борисов с Авиоотряд 28

Служебният премиер Марин Райков поиска още малко време преди да реши дали Министерският съвет да обяви полетите на предшественика му Бойко Борисов с правителствения Авиоотряд 28 или да обжалва решението на Софийския административен съд за отмяна на мълчаливия отказ на кабинета да даде тази информация на медиите.

 

Скандалът с превозването с правителствения самолет на отбора Витоша (Бистрица), в който риташе бившият министър председател, за футболен мач с отбора Чавдар (Етрополе), който пък е собственост на бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров, избухна в началото на септември 2012 г. Оттогава кабинетът на Борисов и Авиотряд 28 отказваха да дадат информация за полетите на звеното извън рейсовете с правителствени делегации. Мълчаливият отказ обаче бе обжалван от журналист на бТВ и миналата седмица САС отхвърли доводите на Министерския съвет, че данните трябва да се дадат от Авиоотряд 28, а не от кабинета. Съдът реши, че исканата информация не е насочена срещу националната сигурност, обществения ред в държавата и не може да се ограничава конституционното право на всеки гражданин да получава и разпространява информация от държавните органи.

 

В сряда след заседанието на кабинета служебният премиер каза, че “чувам силни гласове за това, че едва ли представлява обществен интерес маршрутът на движение на бившия министър-председател“. “От друга страна имаме конкретно решение. Ще видим, ще преценим, и в съответствие с изхода от вътрешната дискусия, ще решим какво да направим по този случай”, допълни той.

 

В същото време Райков заяви, че “аз съм на мнение, че трябва да бъде давана определено исканата информация.“ “Това е моят принцип и винаги съм се придържал към него”, посочи той.

 

Според него не става дума за предоставяне на информация от гледна точка на разходи, а на конкретни маршрути и лично той има нужда от малко повече време, за да реши какво да се предприеме по въпроса.

 

Журналистическият и общественият интерес обаче са насочани по-скоро към полетите на правителствения "Еърбъс" по заявки на частни лица, федерации и други пътешествия, които самолетът е правил на принципа на такси.

Споделяне

Още по темата

Още от България