Райков сигурен, че изборите ще минат гладко

Правителството е убедено, че изборите ще преминат гладко без излишно напрежение, заяви служебният премиер Марин Райков. 

В петък той се срещна във Велико Търново с ръководителите на дипломатическите мисии и представителствата на международните организации, акредитирани в България.

 

Премиерът съобщи, че е получил уверение от МВР, че ротацията на полицейски служители в изборния ден, за който настоя по-рано, няма да бъде козметична.

 

По думите му не бива политическите сили, които имат завишени очаквания за резултатите си на тези избори, да пристъпят след това към търсене на алиби за своя резултат, позовавайки се на начина по който ще бъдат проведени изборите, защото те ще бъдат проведени по демократичен и честен начин.

 

"Не правителството купува гласове, а определени политически сили, които използват тази практика. Никой няма да продава гласове, ако няма кой да ги купува", заяви Райков.

 

В словото си пред ръководителите на дипломатическите мисии Райков заяви, че сред най-належащите задачи пред българското правителство е справянето с безработицата особено сред младите хора.

 

"Постигането на ред, ефективност и прозрачност на енергийния сектор в България е особено важна тема в дневния ред на правителството", каза още премиерът и външен министър, цитиран от пресцентъра на МВнР.

 

Той каза още, че България е един от най-активните поддръжници за евро-атлантическата интеграция на страните от региона.

 

Според Марин Райков предстоящото присъединяване на Хърватия към ЕС от 1 юли тази година ще отправи ясно послание към останалите страни от региона, че членството в ЕС е постижима цел при изпълнение на поставените критерии и стандарти.

 

"За България добросъседските отношения са не само изискване на ЕС към разширяването, но и ключ към развитието на двустранните ни отношения с Република Македония", каза Райков. Той очерта и посоката, в която тези отношения трябва да се развиват като наблегна на конструктивния подход в разговорите, на скорошното подписване на Договор за добросъседство и сътрудничество, както и на създаването на механизъм за засилени контакти между двете страни.

 

"България подкрепя реализирането на европейската перспектива на Република Македония – за нас тя няма алтернатива. Нашата привързаност към европейската перспектива на Република Македония, обаче, не е достатъчна. Добре би било, самата тя да е привързана към нея", каза министър-председателят.

 

Той съобщи, че България продължава разследването на терористичния акт в Бургас от миналото лято, при който загинаха петима израелски туристи и един българин, и ще предоставя всички събрани доказателства на съюзниците от ЕС и НАТО.

 

Служебният премиер каза още, че правителството продължава да работи за разширяване и задълбочаване на стратегическото партньорство със САЩ, както и с Русия и останалите страни от Черноморския регион, основано на общи ценности и споделени интереси.

Споделяне

Още от Избори 2013