Райков запазва "твърдия курс" към Македония

Премиерът и външен министър Марин Райков обяви, че "ключовият български приоритет остават Балканите" и ще продължи преговорите със Скопие по договор за добросъседство, като от думите му стана ясно, че ще продължи "твърдия курс" към Македония, поет в последната година от кабинета "Борисов".

"Нашата привързаност към европейската перспектива на Македония не е достатъчна, добре би било тя самата да е привързана към тази перспектива. Важно е това, което е договорено, парафирано и подписано, наистина да се изпълнява", заяви Марин Райков, след като в сряда прие от Николай Младенов поста на външен министър.

Според източници от българското външно министерство повече от месец Македония не е дала отговор дали приема предложения от България проектодоговор, като препъникамъкът е дали ще приеме ненамеса във вътрешните работи по отношение на гражданите без македонски паспорти, които Скопие разглежда като "етнически" македонци. В същото време от македонското външно министерство съобщиха в сряда за местния вестник "Вечер", че са готови да продължат преговорите и очакват покана от България за нова среща на съвместните работни групи.

Идеята на България е договорът за добросъседство да стъпи на съвместната декларация от 1999 година, подписана от Иван Костов и Любчо Георгиевски.

"Ние трябва да създадем добра атмосфера, това, което ни е обединявало в миналото, не може да ни разединява в настоящето. Ние искаме да имаме общо европейско бъдеще, това, което искаме за своя народ, го искаме и за народа на Македония", каза Райков.

Райков, който бе заместник на Николай Младенов преди да бъде изпратен за посланик в Париж, заяви, че българската външна политика е изцяло в руслото на последователността и приемствеността, а "геополитическата ориентация на страната ни е абсолютна аксиома".

"Ние имаме една основна задача – да бъде внесена категорична увереност сред нашите европейски партньори и съюзници, че България ще продължи да изпълнява своите партньорски и съюзнически ангажименти толкова пълноценно и ангажирано, колкото го е правела досега в рамките на ЕС и НАТО", заяви Райков.

Той съобщи, че досегашният заместник министър Иван Найденов ще остане на поста си и в служебното правителство.

"Не съм революционно настроен като самоцелна нагласа", каза Райков.

Той допълни обаче, че не е изключено да бъдат внесени известни уточнения, включително в кадровата структура, но "няма амбицията да създава нова бюрокрация и да разколебава хората в тяхната работа, особено в толкова департизирано министерство като МВнР".

Досегашният министър Николай Младенов каза, че си тръгва с известно неудовлетворение от работата си в МВнР заради невъзможността да бъдат приключени две теми - да бъде сложена основа на отношенията между България и Македония, които да са на базата на нов двустранен договор за добросъседство, и заради това, че не е довършена работата по законопроекта за консулската защита на българските граждани в чужбина.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?