Райкова напуснала Фонда за лечение на деца “защото работата изисква много усилия“

Експертът от фонда Георги Деянов поема проветривия пост

Райкова напуснала Фонда за лечение на деца “защото работата изисква много усилия“

Напусналата преди ден шефка на Фонда за лечение на деца Мариета Райкова обясни в петък, че не напуска заради подготвяното сливане на структурата със здравната каса.

“Аз съм обявила, че желая да напусна фонда от месеци, но изчаквах да се намери подходящ човек за поста. Работата във фонда за деца изисква много усилия, това са личните ми мотиви“, каза Райкова пред БНР.

Тя посочи, че още през април-май в Министерство на здравеопазването се е събрала работна група, която е обсъждала прехвърлянето на Фонда за лечение на деца към здравната каса

Тя уточни, че остава да работи в сферата на здравеопазването, но няма да се връща в болница "Иван Рилски", където беше преди години директор, когато бившият здравен министър Петър Москов отстрани настоящия шеф на касата д-р Дечо Дечев от директорския пост.

От Министерството на здравепозването съобщиха, че новият шеф на Фонда за лечение на деца е дългогодишният главен експерт в структурата Георги Деянов.

От ведомството посочиха, че залагат на него за да не се допусне забавяне в работата на администрацията и да има приемственост в ръководството.

Плановете на министерството са от началото на следващата година Комисията за лечение в чужбина и Фондът за лечение на деца да преминат към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и така една институция да бъде отговорна за лечението на български граждани в чужбина.

Идеята за сливането на институциите и привличането на чуждестранни експерти, които да извършват високо специализирани процедури у нас, беше лансирана от новия управител на здравната каса д-р Дечо Дечев при представянето на концепцията му за управление. 

Споделяне

Още по темата

Още от България