Райна Кабаиванска и Ирина Бокова станаха почетни граждани на София

Оперната прима Райна Кабаиванска и генералният секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова станаха почетни граждани на София. Това реши единодушно Столичният общински съвет.

Преди дни Кабаиванска навърши 80-години, а тази вечер е гала-спектакълът в нейна чест в НДК, който бележи кулминацията на юбилейната ѝ година.

Юбилеят на оперната прима вече беше отпразнуван в няколко италиански града, включително Модена, където тя живее и преподава. Специално за нея в България пристигат изтъкнати млади певци от четири континента, израснали в школата ѝ. Общо 150 артисти, заедно с хора и оркестъра на Софийската опера под диригентската палка на Найден Тодоров, ще излязат на сцената.

Програмата съдържа арии и ансамбли от Моцарт, Белини, Росини, Доницети, Верди, Вагнер, Масне, Чилеа, Сен-Санс и Пучини. Тя е съставена от Кабаиванска и изпълнителния директор на университета Георги Такев. Сценограф и режисьор на спектакъла е актрисата Снежина Петрова.

Изпълнителите са Андреа Каре, Вероника Симеони, София Соловий, Виктория Йео, Мария Радоева, Вирджиния Тола, Анаис Мехиас, Ана Петричевич, Елиза Барберо, Чинция Киарини, Антон Марков, Матео Дезоле и Костадин Мечков.

Райна Кабаиванска е родена в Бургас на 15 декември 1934. Баща ѝ Яким Кабаивански е ветеринарен лекар, писател и университетски преподавател, а майка ѝ Стайка е учителка по физика. От малка започва да свири на пиано и да пее в детския хор "Бодра смяна". Завършва оперно пеене и пиано в Държавната консерватория "Панчо Владигеров". Печели стипендия за специализация и заминава за Италия през 1958 г.

Бележи грандиозни успехи в изявите си на световните музикални сцени, които и донасят световна слава. Пее в миланската "Ла Скала“, нюйоркската "Метрополитън опера", Виенската опера, Арена ди Верона, Болшой театър, Ковънт Гардън в Лондон, Карнеги хол.

Преподавател е в музикална академия в Италия и в майсторски класове в Нов Български Университет.

Голяма част от приходите от концертите Кабаиванска дарява за стипендии за млади музикални таланти. Фондът ѝ отпуска стипендии за млади български таланти.

Ирина Бокова е български политик и дипломат. От 2009 е генерален директор на ЮНЕСКО, а миналата година беше преизбрана за втори път на поста. По времето на правителството на Жан Виденов беше министър на външните работи през 1996-1997 г.

Бокова е родена на 12 юли 1952 г. в София в семейството на висш функционер на БКП Георги Боков. Баща ѝ дълги години е главен редактор на официалния печатен орган на комунистическата партия в."Работническо дело" и секретар на ЦК на БКП.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?