Район "Средец" против 22-етажния бизнес център на мястото на хотел "Рила"

Район "Средец" против 22-етажния бизнес център на мястото на хотел "Рила"

Представители на столичния район "Средец" и на Националния археологически институт с музей към БАН се обявиха в четвъртък срещу проекта за събаряне на хотел "Рила" в София и изграждане на негово място на бизнес и търговски център на 22 етажа с подземен паркинг на 8 нива. Те алармираха, че това строителство би застрашило околните сгради и изразиха опасения, че "вратичка в закона" позволява на мястото на сегашния хотел да изникне дори още по-висока от планираната постройка, която ще доминира над всички сгради в столичния център.

Кметът на район "Средец" Маргарита Гутева (ДСБ) съобщи, че все още няма проект за събаряне на хотела или такъв за изграждане на сграда на неговото място, но има проект за изменение на плана за регулация и застрояване, с който се

определя какво може да се строи на даден терен като площ и като височина. Гутева изрази опасение, че сграда с височина над 80 метра надземна част ще "захлупи" всички околни сгради. "При изкопаването на основите на сградата ще се измести нивото на подпочвените води и околните сгради ще започнат да се слягат, реална е и опасността от събаряне на църквата "Св. Николай Чудотворец", чиято южна стена е напукана", добави тя.

"Район "Средец" не е съгласен с този проект и ние сме подали своето възражение до главния архитект на София", каза Гутева.

Главният архитект на район "Средец" Теодор Тодоров обясни, че проектът може да се осъществи по действащите сега законови разпоредби, като се използва тълкувателно писмо на МРРБ. В действащия устройствен план на централната градска част е позволено застрояване на височина не повече от 10 етажа. Това може да се промени без решение на общината заради тълкувателното решение, според което, ако парцелът е на три улици, както е в случая, може да не се спазват устройствените планове, посочи Тодоров. Така по думите му в центъра, на мястото на х-л "Рила", може да се появи сграда, която не се съобразява с никакви ограничения, заложени в плана за изграждане на София.

Според него спирането на строежа може да стане, ако Националният институт за паметниците на културата не даде съгласие за проекта, или ако експертният съвет на Столичната община вземе решение, че такава сграда не е необходима в центъра на София. Директорът на Националния археологически институт с музей Маргарита Ваклинова посочи, че е важен въпросът за съдбата на археологическите паметници, които се намират под хотела и които при събарянето му могат да бъдат унищожени.

Собственици на хотел "Рила" са "Риел 99" (96%), Министерство на икономиката (2.52%) и група физически лица (1.58%). Един от управителите на "Риел" е Ирена Маринова. Тя е съдружник на Васил Божков в "Българска енергийна група".

Обсъждането на въпроса вече предизвика остър дебат в Столичния общински съвет, като кметът Бойко Борисов, който подкрепя събарянето на хотела, защото бил грозна социалистическа сграда, се съгласи с мнението на дясната опозиция за провеждане на обществен дебат. ДСБ настояват да се определи историческия център на София и да се прекъснат инвестиционните намерения за строителство в него.

Срещу проекта се обявиха патриарх Максим и Софийската митрополия.

Още по темата
Още от Бизнес

Как ще приключи скандалът около апартаментите на политици на преференциални цени?