Районен прокурор е открит мъртъв в дома си в Кюстендил. Започна разследване за убийство

Прокурор Владимир Шейтанов беше два поредни мандата районен прокурор на Кюстендил

Районен прокурор е открит мъртъв в дома си в Кюстендил. Започна разследване за убийство

Прокурорът от Районната прокуратура в Кюстендил Владимир Шейтанов е открит мъртъв в дома си. Около 13 часа в полицията е получен сигнал за самопрострелял се 55-годишен мъж, съобщиха от МВР.

Починалият е прокурор Владимир Шейтанов, уточниха работещи по случая. Следствена оперативна група е направила оглед на местопроизшествието.

Уведомен е прокурор от Окръжна прокуратурав Кюстендил. Образувано е и досъдебно производство, казаха от полицията. Окръжна прокуратура в Кюстендил разследва инцидент с прострелян мъж в града, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура София. От там уточняват, че разследването е по чл. 115 от Наказателния кодекс - за убийство.

Касае се за прострелян мъж, в жилище, в центъра на града. Разследването е възложено на следовател от следствения отдел към Окръжна прокуратура в Кюстендил. Извършват се процесуално-следствени действия, се посочва в съобщението.

По-ранните информации бяха за потенциално самоубийство. По неофициална информация след развод със съпругата му.

Прокурор Владимир Шейтанов беше два поредни мандата районен прокурор на Кюстендил.

Според Закона за съдебната власт той нямаправо на трети мандат и остана като редови прокурор в Районната прокуратура. По-късно кандидатства за място в Окръжна прокуратура.

Като районен прокурор Владимир Шейтанов нашумя навремето в медиите със случая с т.нар. "Люлинска бригада", която се занимаваше с разпространение на наркотици и грабежи. Нейни членове бяха задържани при неуспешен обир на банка в Кюстендил през 2010 г. Тогава районната прокуратура, ръководена от Шейтанов, подписа споразумение с извршителите и те бяха наказани със 7 месеца лишаване от свобода, колкото беше времето, прекарано в ареста им.

Съпругата на прокурор Шейтанов - адвокат Вася Пешева пък беше предеседател на Общинския съвет на Кюстендил мандат 2007 – 2011 г., а след това изкара и още един мандат като общински съветник с листата на ГЕРБ. Името ѝ е свързано с някои от обществено значимите дела в Кюстендил.

Навремето Пешева беше адвокат на издирвания преди години във Франция Славчо Игов от известния клан на Гольовците. Тя се отказа от защитата му в деня, когато вървяха протести на защитниците заради неплатени възнаграждения на служебните адвокати. Така съдът не успя да назначи съдебен защитник на Игов и беше принуден да го пусне след 72-часовото му задържане с прокурорска заповед.

Вася Пешева беше адвокат и на фермера Петър Пищалов, който преди две години беше разследван за смъртта на кончета в Осогово, след като ги остави да гладуват в планината.  Прокуратурата обвини Пищалов в нехуманно отношение към животните, но отказа да търси от фермера наказателна отговорности така в началото на 2020 г. той беше оправдан от Районния съд.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?