Районната прокуратура във Варна остана без шеф заради запой

Районната прокуратура във Варна остана без шеф заради запой

С над три месеца забавяне Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет освободи в сряда от шефката на районната прокурорка във Варна Цветанка Гетова. Срещу нея имаше две дисциплинарни производства – за оказване на натиск върху свидетел и за запой в работно време. Сегашното наказание ѝ се полага заради пиянството. Решението на ВСС бе взето с 8 гласа "за" и срещу 1 "против".

В края на миналата година срещу Цветанка Гетова и нейната заместничка Милена Даскалова първо бе образувано дисциплинарно производство по обвинения за изключително тежко нарушение - оказване на натиск върху жена, която се оплаква от заплаха за убийство.

Случай от 11 декември миналата година и бе оповестен от пресцентъра на държавното обвинение. Около 17 часа този ден жена е подала сигнал в полицията, че мъжът, с когото е живеела от години на семейни начала, е отправил закана с убийство. Той е бил осъждан за убийството на първата си съпруга.

Разследващ полицай е уведомил районната прокуратура в града. Шефката на прокуратурата Цветанка Гетова е изпратила в полицията дежурния прокурор като му указала да участва в разпита на пострадалата.

По-късно самата Гетова и заместничката ѝ Милена Даскалова също отишли на разпита в полицията. Те се осведомили за разследването и веднага след това влезли в стаята, където се провеждал разпитът на жената. Двете прокурорки прочели протокола от разпита и съобщили на дежурния прокурор и разследващия полицай, че не виждат престъпление. Дежурният прокурор отговорил, че разпитът все още не е приключил и предстои установяването на тези обстоятелства. Това провокирало Гетова и Даскалова и те започнат да задават въпроси на жената. Те разпоредили на разследващия полицай и на дежурния прокурор да напуснат кабинета.

"След като останали насаме със свидетелката, Даскалова ѝ заявила, че с подадената жалба може да вкара в затвора мъжа, от когото се оплаква, а "той имал достатъчно хора и познати", както и че не това е начинът да се защити, защото заплашилият я може да продължи да я тормози. Позволила си и препоръка към свидетелката да размисли много добре и по-спокойно дали да подава сигнал срещу него", съобщиха от прокуратурата по-рано тази година.

При тези думи жената попитала дали може да оттегли жалбата си. Получила утвърдителен отговор от Даскалова. На следващия ден свидетелката наистина оттеглила жалбата си, обяснявайки, че действала под силна емоция.

За този случай Сотир Цацаров поиска ВСС да уволни дисциплинарно двете прокурорки.

На 13 април т.г. главният прокурор сезира ВСС за ново провинение на Гетова и Даскалова. Този път те решили да отидат със служебна кола във варненско заведение. Въпреки че това се случва в работно време – малко след 13.30 часа, двете си поръчали солидно количество алкохол, а след това не се върнали на работа.

В заведението отишли прокурори от апелативната прокуратура и окръжната прокуратура във Варна, за да извършат проверка на подаден сигнал, че "прокурори на ръководни позиции употребяват алкохол в работно време извън прокуратурата". В този момент Гетова и Даскалова все още консумирали поръчките си.

В хода на проверката било установено, че до 15.30 часа прокурорите Гетова и Даскалова са поръчали и консумирали 5 поръчки ракия "Бургас 63", 1 ракия "Бургаска мускатова", 2 поръчки уиски "Джак Даниелс". После изпили и 2 бири. Въпреки присъствието на апелативните прокурори, Гетова и Даскалова невъзмутимо си поръчали по още една бира и продължили с дългия си обяд до около 21.00 часа.

Тогава Цацаров обяви, че подчинените му грубо са нарушили "утвърдените в обществото разбирания за благоприличие, висок морал и почтеност".

Около месец по-късно Цветанка Гетова бе отпратена за назидание от Варна във Видин за срок от три месеца. Нейната приятелка отиде за същия срок в Монтана и същото като шефката си също се върна във Варна. В Северозападна България двете трябваше да поработят като редови прокурори. В средата на август командировката им изтече и те се прибраха във Варна.

От средата на август Цветанка Гетова отново стана шеф на Варненската районна прокуратура, защото Прокурорската колегия на ВСС още не се беше произнесла по дисциплинарните производства. Връщането ѝ на ръководна позиция бе показателно с какво забавяне отговорните институции действат при подобни случаи.

Според Закона за съдебната власт Прокурорската колегия е длъжна да приключва дисциплинарните производства за срок от три месеца. Ако случаят е изключително заплетен, това трябва да се случва за шест месеца. Сотир Цацаров поиска уволнението на двете прокурорки за натиска върху свидетелката на 29 март тази година. Трите месеца изтекоха в края на юни, а решението по този случай още не е взето. Дисциплинарката за пиянството приключи за "само" пет месеца и половина.

Споделяне

Още по темата

Още от България