По заповед на правосъдното министерство

Районните съдии в София останаха без достъп до новата си сграда

Районните съдии в София останаха без достъп до новата си сграда

Министерството на правосъдието забрани достъпа на съдиите от Софийския районен съд до бъдещата им нова сграда на бул. "Цар Борис III", стана ясно в четвъртък на заседанието на Висшия съдебен съвет. Пред ВСС се яви председателят на съда Методи Лалов, който описа продължаващите разпри с министерството за новата сграда. Забраната е влязла в сила преди два дни.

 

По този повод Лалов е разговарял с правосъдния министър Зинаида Златанова, която му казала, че достъп на съдиите и служителите ще бъде осигурен след снемане на самоличността им. По-късно Лалов е разговарял и със заместник-министър Сабрие Сапунджиева, която на свой му казала, че ако зависело от нея, съдиите и служителите нямало да влязат в сградата.

 

Официалното обяснение за забраната е, че от два дни в сградата тече нов ремонт, който трябва да отстрани много от недостатъците на предходния. Лалов обаче настоява да бъдат допускани съдии, защото в сградата има имущество на съда за 3 милиона лева, което трябва да се наблюдава, защото работниците могат да го увредят.

 

"Слагат се инструменти и други неща по бюрата. Преди два дни местеха една катедра няколко пъти, а после спориха дали подът е одраскан при това местене или по-ранно", разказа Лалов.

 

Скандалът между Софийския районен съд и министерство за преместването на съда в нови сгради се точи вече няколко години. Напоследък той се разгоря с нова сила, след като Методи Лалов отказа да приеме сградата на бул. "Цар Борис III" заради некачествен ремонт.

 

Изпълнителят на ремонта се оправда с лошата поръчка на правосъдното министерство, а правосъдното министерство смята, че всичко е наред и обвини съдиите за претенциите им.

 

С просто око обаче се вижда, че подовите настилки в новата сграда поддават и ще се начупят много бързо след пускането на съдебната сграда в експлоатация. Причината е, че под новия ламинат има изгнил паркет, който не е махнат. Сградата на места продължава да тече, а преди три месеца се спука и носеща колона на централния вход на сградата. Шефът на съда Методи Лалов отказва да приеме обекта, защото не е убеден, че постройката е достатъчно сигурна.

 

В четвъртък той разказа перипетиите си пред Висшия съдебен съвет. Кадровиците на Темида подкрепиха съдия Лалов и решиха да изпратят писмо до правосъдния министър, в което да го призоват да отстрани пречките пред ползването на сградата и да се предприемат мерки по опазване на имуществото на съда.

Споделяне

Още от България