Районният кмет се обяви срещу пристрояването на хотел "Рила"

Районният кмет се обяви срещу пристрояването на хотел "Рила"

Нарушаване на облика на част от историческия център на София, евентуално унищожаване на археологически находки, замърсяване на въздуха, проблеми с паркирането и събирането на отпадъците. Това са част от опасенията на кмета на столичния район "Средец" Мария Ачкова срещу евентуалното пристрояване на хотел "Рила" в центъра на града.

Ачкова е изпратила възраженията си до главния архитект Здравко Здравков, който разреши изработването на устройствен план за надстрояване на ниската част на хотела до 42 метра височина. Според собственика на имота - фирма, която се свързва с Евелин Банев - Брендо, идеята е новата постройка да се използва и като жилищна сграда.

Ачкова, която беше избрана от листата на "Реформаторския блок" и член на ДСБ, за пореден път критикува централната администрация заради нейни решения. Преди това тя се възмути от ремонтите в центъра на града. Съветници от ГЕРБ пък на няколко пъти обясняваха, че тя не организира добре комуникацията с хората, засегнати от обновяването на ул. "Граф Игнатиев".

Сега Ачкова заявява в позицията си, че хотел "Рила" попада в територия с културно историческо наследство и "появата на нова висока сграда ще наруши сериозно архитектурно историческия облик на улиците "Леге" и "Цар Калоян", а при строежа може да пострада близката църква "Св. Николай Мирликийски". Според нея евентуалната 42-метрова сграда ще доминира над ниските ограждащи го сгради "повечето, от които са архитектурно строителни паметници на културата".

Освен това сградата е разположена  в археологически резерват "Антична Сердика и Средновековен Средец". Ачкова подчертава, че заради това трябва да е пределно ясно какви мерки ще се вземат, за да не се унищожат евентуалните археологически находки, които може да излязат при строителството. Припомня, че въпреки изискването за обществен достъп до археологически находки в частни имоти, на практика той е затруднен и "тяхната атрактивност е намалена".

Районният кмет посочва, че изграждането на висока сграда в центъра на града противоречи на препоръките на архитектурното студио на урбаниста Ян Геел, когото общината нае, за да ѝ каже как да направи столицата град за хората.

"Поставените цели като облекчаване на автомобилния трафик в центъра на града и планирането в "човешки мащаб" са несъвместими с предлаганото високо застрояване", смята Ачкова. Според нея ново здание ще задълбочи съществуващия и в момента проблем с паркирането. "За обслужване на новопредвидените търговски площи и жилища и за съществуващата част на хотел "Рила" ще трябва да бъдат осигурени десетки и повече нови паркоместа. При положение че развитието на сградата в подземните нива е невъзможно заради археологическия резерват, намиращ се под нея, остава вариантът за многоетажен надземен паркинг, който грубо ще контрастира със заобикалящата го културно историческа среда", пише в становището на кмета.

В него се допълва, че засиленият автомобилен трафик ще доведе до още по-голямо замърсяване на въздуха. Ще се генерират и повече битови отпадъци, което ще затрудни извозването на сметта и "ще наложи да се предвидят пространства за разполагане на голям брой нови контейнери за смет, нарушаващи привлекателността на околните улици".

Не на последно място Ачкова посочва, че ако общината разреши пристрояването на хотела, ще обезсмисли собствените си планове да превърне в пешеходна зона близката ул. "Съборна", тъй като мястото дълго време ще е строителна площадка.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес