Районният прокурор на Оряхово подава оставка след скандално празненство

Районният прокурор на Оряхово подава оставка след скандално празненство

Районният прокурор на Оряхово Николай Николов обеща в петък да си подаде оставката, след като тя му бе поискана рано сутринта от главния прокурор Борис Велчев.

Това стана, след като журналисти засякоха в сряда по обед Николов, председателя на съда в града Велислава Кипрова, председателя на съда в град Козлодуй Георги Боровански и още трима магистрати да поливат на пищна трапеза в оряховски ресторант пускането от ареста на бившия зам.-районен прокурор Димитър Викентиев Нинов. С тях празнувал и синът на уволнения прокурор - Валери Викентиев – дознател в оряховското РПУ.

Викинетиев беше арестуван с обвинение за престъпление по служба, бавене на стотици дела и корупция. Софийският апелативен съд обаче го пусна под гаранция от 5 хиляди лева, а Висшият съдебен съвет (ВСС) го уволни по искане на главния прокурор.

В петък, научавайки от медиите за шумната и показна почерпка, главният прокурор Борис Велчев коментира по Нова телевизия: “Прокурорът Викентиев беше отстранен от длъжност от ВСС в сряда и той сам по себе си е свободен човек, може да си позволи да празнува по всяко време. Това, което не понесох за нормално е, че неговият началник, действащият районен прокурор на Оряхово, си е позволил да участва в този пир в работно време и да коментира, че неговите дела били до обед, следобедът му бил свободен”, каза Велчев.

“За мен районен прокурор, който схваща следобедите си за свободни, се приравнява по поведението си на адвокат, който се явява само по делата и в другото време е свободен, не е административен ръководител на съответното прокурорско звено и е по-добре да си потърси по-скоро друга работа”, допълни главният прокурор и предупреди, че започналата проверка на работата на Районната прокуратура в Оряхово ще бъде “много внимателна и детайлна”.

Пред медии Николай Николов заяви, че след като главният прокурор смята, че е морално той сам да си подаде оставката след случая с обяда, той ще го направи незабавно.

“Освен искането на главния прокурор, няма друг мотив за оставката ми”, уточни Николов.

Освен Димитър Викентиев, прокуратурата ще разследва и бившия районен прокурор на града Тома Томов, който е депутат от Коалиция за България. Срещу Томов има събрани доказателства за препятстване на правосъдието в случаи на митнически нарушения и за корупция. Томов се съгласи на доброволно снемане на имунитета му, който бе поискан от главния прокурор.

Министърът на правосъдието Георги Петканов заяви по време на парламентарния контрол в петък, че материалите по случая с Димитър Викентиев са постъпили във Върховната касационна прокуратура (ВКП) на 1 февруари т.г., след проверка на НСС. На 12 февруари те са изпратени на

Софийската градска прокуратура, която още същия ден образува досъдебното производство.

Депутатът от ДСБ и бивш шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов обаче смята, че има бездействие от страна на бившия главен прокурор Никола Филчев по отношение на оряховския прокурор, тъй като сигнали срещу него са постъпили далеч по-рано. Според първите съобщения за задържането и разследването срещу Викентиев, материалите са постъпили в прокуратурата още през 1998 г.

Споделяне

Още от България