Районният прокурор на София подаде оставка заради убийство

Петър Белчев

Районният прокурор на София Петър Белчев подаде оставка в понеделник в рядко срещан жест на поемане на морална отговорност заради бездействие на подопечните му прокурори. Става дума за зверското убийство на младата Виола Николова, извършено в София на 23 юни.

След този случай се оказа, че четирима прокурори от Софийската районна прокуратура, както и служители на МВР, са подценили четири жалби срещу арестувания за убийството Стефан Станев.

Властите са били сигнализирани от бившата съпруга на обвиняемия Благовеста Пенева, а за това са образувани цели пет преписки, от които четири са били прекратени. Всичко това се е случило преди убийството на Виола Николова. Ако прокуратурата се беше задействала, тя вероятно щеше да е още жива.

"Прости ми, Виола, направих каквото можах, прости ми, че не те опазих", написа неотдавна бившата съпруга на задържания във Фейсбук, добавяйки, че прокуратурата и полицията отказват да разследват сигналите ѝ.

"Районният прокурор на София Петър Белчев подаде оставка в знак на поемане на морална отговорност за действията на четиримата прокурори по подадените жалби от бившата съпруга на Стефан Станев. Той няма как да поеме дисциплинарна отговорност вместо тях, защото те трябва да отговарят лично за решенията си", каза говорителят на районната прокурор Виолета Желева пред Mediapool.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?