Районният съд ще нарежда събирането на дългове за парно

Топлофикациите ще могат да искат издаване на заповед за взиманията си за доставената или пренесената енергия, когато искът е подсъден на районния съд. Това предвиждат приетите на второ четене в парламента промени на Гражданския процесуалния кодекс (ГПК). Независимо от размера на задълженията на потребителите неизправни длъжници ще се издава заповед за взимания на парични суми или заместими вещи.

Парламентът реши за взимания на задълженията на неизправните длъжници с въведена система за дялово разпределение заповед да се издава, когато има изготвена изравнителна сметка за съответната година, за която е задължението.

Новият ГПК ще влезе в сила от 1 март 2008 година.

Промените в последните текстове, които депутатите приеха единодушно, гласят още, че образуваните дела във Висшия административен съд, които не са насрочени, както и насрочените след 30 юни 2008 година, ще се изпращат на съответния Апелативен съд, който ще ги разглежда по досегашния ред на касационното производство.

До това предложение стигнахме след дълги дискусии и консултации с представители на съдебната власт, каза председателят на комисията по правни въпроси Янаки Стоилов. По думите му е намерено сполучливо решение, водено главно от изискването тези над 5500 дела по трудови спорове, достигнали последна инстанция, да бъдат решени в най-кратки срокове.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?