Райс поиска от Либия да освободи българските медици

Либия да освободи бързо "от хуманитарни съображения" българските медицински сестри и да изплати изцяло обезщетенията на семействата на загиналите в атентата над Локърби. Това е поискала държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс на неофициална среща в Ню Йорк с либийския външен министър Абдел Рахман Шалкам, предаде АП в неделя.

Агенцията се позовава на служител на Държавния департамент, пожелал да остане анонимен.

Въпросът с компенсациите за жертвите на атентата срещу самолет на Пан Ам, извършен през 1988 г., е един от двата главни нерешени проблема между Вашингтон и Триполи четири месеца, след като САЩ обявиха, че ще установят пълни дипломатически отношения с Либия и ще я извадят от списъка на държавите, подпомагащи тероризма, отбелязва Асошиейтед прес.

Повечето от загиналите 270 души в атентата над Локърби са американци. Либия, смятана за отговорна за взривяването на самолета, прие да обезщети близките на жертвите и техните семейства получиха по 8 милиона долара, като остава да им бъдат изплатени по още 2 милиона долара. 

Макар либийският лидер Муамар Кадафи да има силно желание да демонстрира новото си положение на приятел на САЩ, не се очаква Райс да направи посещение в Либия докато не бъде решен случаят с българските медиците, отбелязва Асошиейтед прес и припомня, че САЩ настояват шестимата да бъдат освободени, за да се приберат в родината си. 

Споделяне

Още от България