Райс предупреди ЕС да не вдига ембаргото срещу Китай

Новият американски държавен секретар Кондълиза Райс предупреди ЕС да не вдига оръжейното ембарго срещу Китай и призова Русия да проведе демократични реформи. Преди предстоящата си обиколка в Европа и Близкия изток тя даде обширно интервю за агенциите Франс прес и Ройтерс - първото, откакто е на новия пост. Райс засегна широк кръг от теми - Ирак, мирния процес в Близкия изток, отношенията с Иран и Северна Корея.

Централизацията на властта е проблем за Русия

САЩ не възнамеряват да внасят каквито и да е радикални промени в отношенията с Русия и се надяват да продължат активното сътрудничество с Москва в различни области, заяви Кондълиза Райс.

Тя отбелязва, че сегашните отношения между Вашингтон и Москва са "достатъчно сложни" и призова Русия да проведе демократични реформи.

"Нашата цел е задълбочаване на отношенията с Русия. Русия обаче трябва да разбере, че това е възможно само при наличие на общи ценности. Това не означава, че отношенията между нашите страни ще престанат да са конструктивни, но ще станат по-близки само при по-голяма демократизация на Русия", заяви Райс. Тя обясни, че става дума за централизацията на властта - според мнението на държавния секретар, главният проблем на руската демокрация е, че цялата власт е съсредоточена в Кремъл.

Райс подчерта, че нейното изказване е само препоръка към руското ръководство. "Движението на Русия по пътя към демокрация беше неравномерно, но САЩ разбират, че днешна Русия не е Съветския съюз и че няма да има връщане към съветското минало".

Кондълиза Райс изтъкна, че САЩ и Русия си взаимодействат продуктивно в много сфери, като борбата с тероризма и урегулиране на регионалните конфликти, включително и в бившите съветски републики. Освен това Вашингтон подкрепя усилията на Русия за членство в Световната търговска организация. "Либерализацията на руската икономика по правилата на СТО ще е добре за международната общност", смята Райс.

Държавният секретар е специалист по руските въпроси, отбелязва Франс прес.

Вдигането на оръжейното ембарго ще е погрешен сигнал към Китай

Кондълиза Райс заяви, че Европейският съюз може да изпрати погрешен сигнал за човешките права в Китай, ако отмени оръжейното ембарго, наложено на Пекин след кървавото потушаване на продемократичните протести в страната през 1989 г. Вдигането на санкциите не е предрешено и обсъжданията по въпроса трябва да продължат, смята държавният секретар.

Във връзка с икономическия, политическия и военния възход на Китай Евросъюзът дискутира оживено в последно време дали да отмени ембаргото, отбелязва Ройтерс. Американски официални представители заявяват в частни разговори, че очакват да се стигне до подобно развитие на нещата, вероятно в близките месеци.

Евентуалното вдигане на ембаргото е сред най-сериозните проблеми, които продължават да пречат на подобряването на трансатлантическите отношения, влошени заради войната в Ирак.

Палестинците насърчени за реформи в сигурността

Райс, която отдава приоритетно значение на близкоизточния процес, заяви в интервюто, че приветства напредъка на палестинците в областта на сигурността. Тя обаче подчерта, че остава още много работа по реформирането на палестинските служби за сигурност, започнало след избирането на Махмуд Абас за президент. Райс похвали Абас, че е проявил желание да действа бързо по въпроса.

По повод на предстоящото си в неделя и понеделник посещение в Израел и палестинските територии Райс изрази надежда визитата ѝ да подкрепи положителния импулс от последните седмици между Израел и палестинците. Тя насърчи Израел да продължи да прави жестове към палестинците, например като премахне загражденията в окупираните територии.

Дипломатически усилия за кризата с иранската ядрена програма

По отношение на Иран американският държавен секретар каза, че въпреки острите изказвания на американски представители по въпроса за иранската ядрена програма, Съединените щати не възнамеряват да се отказват от дипломатическите усилия за разрешаване на въпроса. Тя уточни, че по различни причини дипломатическите усилия на Вашингтон по въпроса са на ранен етап.

Съединените щати ще изчакат да видят дали дипломатическите усилия на Европейския съюз ще доведат до разрешаване на кризата и че Вашингтон работи с партньори като Русия за забавяне на ядрените програми на Техеран. Райс приветства дипломатическата инициатива на Великобритания, Франция и Германия, но предупреди, че Ислямската република е доказала, че не спазва много международните си задължения.

"Добро предложение" към Пхенян

Кондълиза Райс призова Северна Корея да се съгласи да бъдат възобновени дипломатическите усилия за разрешаване на кризата с ядрената ѝ програма. Тя обяви, че по време на последния кръг от шестранните преговори Вашингтон е направил добро предложение на Пхенян, който "трябва да го вземе от масата."

Райс се изказа умерено за Северна Корея и изтъкна, че Съединените щати нямат намерение да я нападат.

Във връзка с изявление на южнокорейския министър на външните работи Бан Кхи Мун от вторник, че Пхенян ще се върне на масата за преговори, след като американският президент Джордж Буш произнесе годишното си послание "За състоянието на съюза", Райс каза, че едва ли някой знае каква ще бъде реакцията на комунистическата държава.

САЩ не обсъждат стратегия за изтегляне от Ирак

В първото си интервю на новия пост Райс засегна и въпроса за бъдещето на Ирак. САЩ желаят международната общност да се обедини, за да помогне на Ирак след състоялите се в неделя избори, но отказват да говорят за "стратегия за изтегляне".

"Не смятам, че трябва да говорим за стратегия за изтегляне. Смятам, че трябва да се запитаме какво можем да сторим, възможно най-скоро, за да могат иракчаните да поемат съдбата си в собствените си ръце и да им окажем подкрепата, от която се нуждаят, за да изградят стабилна и демократична страна", заяви Кондолиза Райс.

Американският държавен секретар изрази мнението, че това, което иракският народ показа на парламентарните избори, трябва да насърчи международната общност да се обедини, за да помогне на Ирак. Кондолиза Райс отбеляза, че това ще бъде едно от нейните послания по време на едноседмичната ѝ обиколка в Европа и Близкия изток.

Тя ще посети Великобритания, Германия, Полша, Турция, Италия, Франция, Белгия и Люксембург, както и в Израел и палестинските територии.

Споделяне

Още от Свят