Райс ще даде показания за 11 септември

На президентския съветник по националната сигурност Кондълиза Райс ще бъде разрешено да даде показания под клетва пред комисията, разследваща атентатите от 11 септември 2001 г., предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на правителствен служител.

Разрешението обаче е обвързано с условие, посочил служителят, пожелал да остане анонимен.

Правителството на Буш ще даде съгласие, ако получи в писмена форма уверения от комисията, че тази стъпка няма да създаде прецедент. Служителят смята, че правителството вече е получило устни уверения в частни контакти и е сигурно, че ще ги има и в писмена форма.

Според висш служител, цитиран от Ройтерс, правителството било предложило още пред комисията да се явят президентът Джордж У. Буш и вицепрезидентът Дик Чейни и заедно да свидетелстват.

Това предложение също било обвързано с условието да не създаде прецедент.

"Президентът реши да не се съобрази с юристите. След събитията от миналата седмица, американските граждани имат правото на пълно и компетентно изслушване", е заявил пред Би Би Си служител от администрацията.

Миналата седмица бившият координатор на антитерористичната дейност в Белия дом Ричард Кларк каза, че администрацията на Буш е подценила терористичната заплаха от Ал Каида, защото вниманието било фиксирано върху Ирак.

Той каза, че в часовете и дните след атентатите на 11 септември 2001 г. президентът Буш го притискал да намери връзка между тях режима на Саддам Хюсеин.

Кондълиза Райс е смятана за ключов свидетел на комисията на фона на очакванията обвиненията срещу администрацията да се превърнат в сериозен проблем.

Белият дом вече отхвърли твърденията, че преди 11 септември 2001 е пренебрегнал възможността от нападения, а самата Райс нападна Кларк в интервюта за различни медии.

Както членовете на комисията, така и роднини на загиналите настояха Райс да даде показания.

Споделяне

Още от Свят