Райс: Свалянето на оръжейното ембарго срещу Китай е ненавременно

Безпокойство будят нарастващите военни разходи и модернизирането на оръжията на Китай, както и потенциалното нарастване на военната му мощ. Това заяви в неделя държавният секретар на САЩ Кондълиза Райс на пресконференция в Сеул, преди да отпътува за Пекин, където приключва азиатската ѝ обиколка.

Райс посети преди това Индия, Пакистан, Афганистан, Япония и Южна Корея. В Китай ѝ предстоят срещи с президента Ху Цзинтао и премиера Вън Цзябао.

ЕС не би трябвало да съдейства за военна модернизация на Китай с помощта на европейски технологии или дори с политическо решение, което да внушава, че страната би могла да използва такива технологии, отбеляза Райс. Повод за изявлението ѝ бе политическата воля, изразена от европейски ръководители, за вдигане на оръжейното ембарго срещу Китай. САЩ, Тайван и Япония обаче се противопоставят на подобно решение, тъй като се опасяват от промяна на съотношението на силите в района.

Вдигането на ембаргото би било ненавременно, отбеляза Кондълиза Райс.

Изключена е възможността за двустранни преговори между Вашингтон и Пхенян по севернокорейския ядрен проблем, каза още в Сеул държавният секретар на САЩ, цитирана от Франс прес след пресконференция на Райс с южнокорейския ѝ колега Бан Кхи Мун.

Диалогът по този въпрос трябва да бъде възобновен отново на шестстранни преговори, каза Райс. Само така севернокорейците могат да получат уважението, за което настояват и помощта, от която имат нужда, допълни US дипломатът. В шестстранните преговори има понякога и пряк диалог между САЩ и КНДР, добави тя.

Южна Корея споделя тази позиция, допълни Бан Кхи Мун.

Пхенян бойкотира многостранните преговори от юни 2004 г. и неведнъж е настоявал да преговаря отделно със САЩ, припомня Франс прес.

САЩ нямат абсолютно никакво намерение да нападат Северна Корея. Ние само искаме Пхенян да се откаже от ядрената си програма, заяви Райс в разговор по интернет с южнокорейски журналисти.

Споделяне

Още от Свят