Ракът е водеща причина за смърт в богатите страни

Ракът е водеща причина за смърт в богатите страни

Ракът се е превърнал във водеща причина за смърт в богатите нации, задминавайки сърдечните заболявания, сочат резултатите от две публикувани във вторник и продължили десетилетие глобални проучвания, съобщи Франс прес.

Сърдечните болести остават водеща причина за смъртност сред хората на средна възраст в глобален мащаб с дял от над 40%, показват данните. Смята се, че те са отговорни за над 17.7 смъртни случая през 2017 г.

Но в по-богатите страни ракът убива повече хора от сърдечните заболявания, се казва в две паралелни изследвания, публикувани от авторитетното медицинско издание "Лансет“.

"Светът е свидетел на нов епидемиологичен преход сред различните категории от незаразни болести, като сърдечносъдовите вече не са водеща причина за смърт в страните с високи доходи“, казва Жил Дегане, проф. от университета "Лавал“ в Квебек.

Той уточнява, че проучването на неговия екип е показало, че ракът е втората най-честа причина за смърт на глобално равнище през 2017 г. и на него се падат 26% от смъртните случаи. И че ракът може да се превърне във водеща причина за смърт в света само след няколко десетилетия.

Изследването е обхванало над 160 000 възрастни в страни с висок, среден и нисък доходи е разкрило, че вероятността хората в по-бедните нации да развият рак е средно 2.5 пъти по-ниска в сравнение с жителите на по-богатите държави.

Незаразните болести като рак и пневмония са по-рядко срещани в страните с по-ниски доходи, показват още данните.

Второ проучване, също на канадски учени, разглежда данни за пациенти от 21 държави и разкрива рискови фактори, които стоят за 70% от сърдечносъдовите заболявания в света. Те са диета, поведение и социалноикономически фактори. 

Споделяне

Още от Общество