Ракета рани 69 израелски военни

Ракета рани 69 израелски военни

Най малко 69 израелски военни са ранени от взрив на ракета “Касам”, изстреляна от ивицата Газа, се казва в съобщение на израелската армия във вторник, предава ББС.

Ракетата се е взривила близо до военна база около град Зиким, разположена на километър от границата на Газа.

Повечето войници са ранени от осколките, докато са спали в палатките си.

Един от пострадалите е в критично състояние, двама са сериозно ранени. Още осем са със средни телесни наранявания, а станалите са леко ранени.

Инцидентът, станал във вторник сутринта, е най-кръвопролитното нападение от подобен род за последните години.

Отговорност за обстрела е поела палестинската групировка Комитети за народна съпротива "Бригадите Салах ад Дин".

Палестинските бойци често обстрелват Израел от територията на ивицата Газа, но това рядко води до голям брой пострадали.

В град Сдерот и околностите му са били взривени вече хиляди самоделни ракети “Касам”. През последните седем години от подобни нападения са загинали 12 човека.

Взрив около детска градина

Миналата седмица обстрелването на Сдерот беше особено интензивно. Една от ракетите се взриви в близост до детска градина.

В резултат много от родителите не пуснаха децата си на училище, а към израелското правителство бяха отправени призиви за решителни ответни действия.

Кабинетът отхвърли възможността от мащабно нахлуване в ивицата Газа, но заплаши да прекрати снабдяването на ивицата с вода, ток и гориво.

Същевременно министър-председателят на Израел Ехуд Олмерт разработи мерки, които биха помогнали да се прекрати ракетния обстрел на страната.

Израелските власти обвиняват за нападенията контролиращата ивицата Газа радикална ислямистка групировка Хамас.

Споделяне

Още от Свят