Ракетата, изстреляна от Северна Корея, е по-мощна от предходния модел

Ракетата, изстреляна от Северна Корея, е по-мощна от предходния модел

Ракетата, използвана в неделя от Северна Корея, изглежда е по-мощна от изстреляната през 2012 година. Пхенян обаче все още не разполага с нужните технологии, за да произведе балистична ракета, способна да достигне територията на САЩ, заявиха представители на южнокорейското министерство на отбраната, цитирани от Франс прес.

Пускът на ракетата, носеща сателит за наблюдения на земната повърхност, се състоя в неделя сутринта; 10 минути по-късно устройството бе изведено в орбита, съобщи официалната севернокорейска телевизия.

Според пожелал анонимност източник от южнокорейското министерство на отбраната, изстреляната ракета наподобява модела "Инха-3", който стартира от КНДР през декември 2012 г. Обсегът ѝ обаче според оценки достига 12 000 километра срещу 10 000 км за предходния образец.

Тристепенната ракета със сигурност е извела в орбита някакъв обект, но още не е потвърдено, че става дума за работещ сателит, добави министерският служител.

Северна Корея не разполага с необходимите технологии, за да превърне такъв носител в междуконтинентална балистична ракета, изтъкна той. За целта би трябвало Пхенян да овладее техниките за връщане на ракетата в атмосферата след балистичната фаза от полета, а все още не ги е усвоил, обясни експертът.

Траекторията на ракетата от неделя е сходна с трасето на изстреляната през 2012 г., добави той. Отломките от първата степен на "Инха-3" бяха открити от Южна Корея край западните ѝ брегове, напомня АФП.

Този път КНДР изглежда е нагласила първата степен така, че да се взриви в полет, за да прикрие техническите подробности, свързани с устройството, добави източникът от Сеул.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?