Ракетна атака убила съпруга на лидера на пакистанските талибани

Съпругата на лидера на пакистанските талибани Бейтула Мехсуд е загинала при предполагаемо американско ракетно нападение в пакистанската област Южен Вазиристан, предадоха световните агенции.

Предполага се, че атака е на американските сили в Афганистан, чийто безпилотен самолет изстрелял две ракети по къща, която е на тъста на Мехсуд - ислямския духовник Икрамудин.

При атаката са загинали трима души, сред които дъщерята на Икрамудин, втората съпруга на Бейтула Мехсуд, който по местната традиция има право на четири жени. Ранени са и няколко от роднините на талибанския лидер, сред които и четири деца.

Пакистанската армия прекъсна всички пътища, водещи до тази зона, а селяните от района напуснаха домовете си заради опасения, че военните ще започнат офанзива срещу лидера на талибаните, пише Ройтерс. Офанзива така и не беше предприета. Според пакистански анализатори военните първо искат да приключат с операцията си срещу ислямистите в долината Сват, преди да рискуват с удар срещу лидера на пакистанските талибани.

Бейтула Мехсуд се обяви за лидер на талибаните в Пакистан през 2007 г. Движението обединява 13 групировки в Северозападен Пакистан. Смята се, че бойците на Мехсуд стоят зад серия от самоубийствени атентати в Пакистан и срещу западните сили по границата на Афганистан с Пакистан.

Бейтула Мехсуд беше обвинен за убийството на Беназир Бхуто през декември 2007 г. Бившата пакистанска премиерка загина при бомбено нападение след предизборен митинг в град Равалпинди. Мехсуд обаче отхвърли тези обвинения.

Споделяне

Още от Свят