Ракията и бирата поскъпват от догодина заради акциза

От 2005 г. ще бъдат увеличени акцизите на спиртните напитки и на бирата, съобщи в неделя финансовият министър Милен Велчев.

Акцизът за спиртните напитки ще бъде увеличен от 5 стотинки на 7.5 стотинки за алкохолен градус, което по думите на министъра ще доведе до поскъпване с около 70 стотинки на ракиите в бутилки от 700 милилитра.

При бирата, сегашният акциз от 1.05 лв. на хектолитър за градус плато ще се увеличи на 1.50 лв., което ще оскъпи с 2.5 стотинки бутилка от 500 милилитра.

Пред БНР Велчев каза още, че ще се извърши вътрешно ребалансиране на акцизите за цигарите, което няма да доведе до повече приходи за бюджета. Ще се увеличи специфичният акциз, който се плаща за всеки къс цигара, като за сметка на това ще се намали адвалорния акциз, който е процент от пазарната стойност на цигарите.

По думите на Велчев, стъпката се прави с цел да се гарантира успешната приватизация на фабриките на "Булгартабак", тъй като това е било едно от изискванията на големите фирми, за да участват в конкурса. В началото на август три от световните фирми в бранша - "Филип Морис", "Б.А.Т." и "Импириъл тобако" се включиха в процедурата за раздържавяването на двете най-силни цигарени фабрики "Благоевград БТ" и "София БТ", които се продават в пакет с по още една - съответно "Стара Загора БТ" и "Пловдив БТ".

Финансовият министър уточни, че допълнителните приходи от увеличението на акцизите ще са несравнимо по-малко от средствата, които бюджетът ще загуби заради обявеното вече намаление на преките данъци от догодина. Новите акцизи ще доведат до около 40 млн.лв. повече средства в хазната, докато от по-ниските преки данъци бюджетът ще загуби над 300 млн.лв. приходи, заяви Велчев.

Той напомни обявените на политически форум на НДСВ планове на кабинета да намали от 2005 г. данък печалба за фирмите от 19.5 на 15%, а ставките за данък общ доход за гражданите да се понижат с по 2%, като за най-високите доходи намалението ще е с 5% - от 29 на 24 процента. Предвижда се увеличаване на необлагаемия минимум от сегашните 120 на 150 лв., както и въвеждане на първия етап на семейното подоходно облагане. Само последната мярка ще лиши бюджета от 100 до 120 млн.лв. годишно, уточни Велчев.

Финансовият министър отрече прогнозите за по-голямо преизпълнение на бюджет 2004 от предвижданите 700 - 800 млн.лв. Те се появиха, след като само за първото полугодие бюджетът отчете излишък от 782 млн.лв., а от ведомството на Велчев се похвалиха с близо 16% преизпълнение на данъчните приходи.

Отправяйки благодарност към данъчната и митническата администрации за темпа на събираемост, Велчев уточни, че правителството спазва консервативна разходна програма и за първите шест месеца е изхарчило 46.5% от годишните разходи, което означава, че през второто шестмесечие остават 53.5 процента.

"Ако всичко върви добре, ще изразходваме всички тези средства и ще изразходваме и част от преизпълнението на приходите с намерение да постигнем балансиран бюджет с нулев дефицит", заяви Велчев.

Рано е да твърдим, че преизпълнението ще е по-голямо от планираните 700 - 800 млн.лв., добави Велчев и напомни, че според споразумението с МВФ правителството има право да изхарчи допълнително 1% от Брутния вътрешен продукт, което е около 380 млн.лв. Финансовият министър напомни още, че 263 млн.лв. от тях вече са разпределени с решение на правителството преди месец.

В същото време Велчев заяви, че добрата на този етап събираемост дава възможност да правителството да заложи за догодина обещаните данъчни облекчения.

Милен Велчев добави, че очаква проектобюджет 2005 да бъде приет от правителството до края на септември, за да има повече време за дебати в парламента. "Нашата цел е постепенно да изместваме бюджетния график напред във времето, за да заприличаме повече на държавите в Европейския съюз в това отношение", каза министърът на финансите.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?