Ракка - "образцовият град" на ИД в Сирия

Ракка - "образцовият град" на ИД в Сирия

Ракка бе първото голямо селище, превзето от групировката "Ислямска държава" (ИД), чийто стремеж бе да я превърне в "образцов град" от "халифата", който провъзгласи на завоюваните територии в Сирия и Ирак, отбелязва Франс прес.

"Ракка е същинската столица" на ИД, твърдеше през октомври зам.-държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, малко след като започнаха военните операции за отвоюване на Мосул, крепост на джихадистите в Ирак.

"Именно в този град Даеш планира нападенията извън" заграбените територии, добави той, използвайки арабското съкращение за ИД, която поръча и координира множество смъртоносни атентати в цял свят и по-специално във Франция.

В очите на западните ръководители за изкореняване на ИД безспорно е необходимо да бъде отвоювана Ракка, която през септември 2014 г. бе цел на първите въздушни удари, извършени от международната коалиция срещу джихадистите.

Градът, разположен на бреговете на р. Ефрат, недалеч от турската граница, наброяваше преди началоот на конфликта в Сирия през 2011 г. 240 000 жители. През 2013 г. той стана първият административен център, който падна в ръцете на въоръжените групировки, воюващи срещу режима на президента Башар Асад.

В началото на 2014 г. организацията, която след месеци се превърна в ИД, прогони със сила другите групи, присъствали в града.

В стремеж да превърна Ракка в "образцов град" от своя "халифат" ИД полага усилия да управлява там като "централно правителство", което осигурява полиция, правосъдие и услуги - например образователни, обясни миналата година Хишам ал Хашими, експерт по ислямистките групировки.

Населението на града обаче е подложено на терор. Пътната детелина "Рай" в центъра на града вече е известна като детелина "Ад" заради ужасните екзекуции, които извършват там джихадистите - отсечени глави и разпънати тела се излагат там на показ и стоят дни наред.

Това е начинът на ИД да обезсърчава всяко несъгласие. На същото място се продават и сексуални робини, по-специално от язидската общност - кюрдскоезично малцинство, в което ИД вижда еретици, добавя АФП.

Според очевидци джихадистите забраняват тютюнопушенето, принуждават мъжете да носят бради, а жените - бурки, които ги покриват от глава до пети. Въвеждат и нови учебни програми в училищата. Лекарите, учителите и шофьорите на таксита се подлагат на тестове - проверка дали познават шериата, ислямските закони. Забранени са питейните заведения, както и манекените във витрините, отбелязва агенцията.

Споделяне

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?