Ръководен служител на "Аерофлот" е задържан за шпионаж в полза на Великобритания

Ръководен служител на "Аерофлот" е задържан за шпионаж в полза на Великобритания

Руските служби за сигурност са задържали работещ в Лондон ръководен служител на националната авиокомпания "Аерофлот", заподозрян в шпионаж в полза на Великобритания, предадоха, позовавайки се на свои източници, ТАСС и РИА Новости.

Агенциите съобщиха днес, че задържаният се казва Дмитрий Федоткин, и че той отрича да е извършил нещо нередно. Според профила на задържания в "Линкдин" той е работил като управител на представителството на "Аерофлот" във Великобритания през последните пет години, а преди това е работил почти три години като управител на клона за Великобритания на авиокомпанията.

Неназован руски източник, цитиран от руски информационни агенции, съобщи, че Федоткин е предавал тайни сведения, отнасящи се до социалната и политическа обстановка в Русия на британската служба за външно разузнаване МИ-6, но не е имал достъп до държавни тайни, свързани с авиационната промишленост.

"Аерофлот" заяви, че не разполага с информация по случая, а британското посолство в Москва заяви, че информация могат да предоставят руските власти.

Регистрите на Лефортовския окръжен съд в Москва показват, че съдът в сряда е завел дело срещу мъж на име Д. А. Федоткин по обвинение в държавна измяна. Ако бъде признат за виновен, той може да получи до 20 години затвор, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят