Ръководители на наводнения руски Кримски район са арестувани

Местни ръководители са задържани в хода на криминалното разследване на масовата гибел на жители на Кримския район при наводнението в Краснодарския край, съобщи Следственият комитет на Руската федерация, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Те са заподозрени по криминално престъпление нехайство – по член от наказателния кодекс, който наказва "неизпълнение от длъжностно лице на задълженията му вследствие на небрежно отношение към службата, довело по непредпазливост до смъртта на повече от две лица".

Задържани са главата на общинската администрация на Кримски район Василий Крутко, кмета на град Кримск Владимир Улановски, кметицата на село Нижнебаканск Ирина Рябченко и Виктор Жданов, и.д. ръководител на управлението за предупреждение за извънредни ситуации и гражданска защита на Кримски район.

Всички те са членове на комисията за предупреждение и ликвидация на извънредните ситуции и осигуряване на пожарна безопасност, заяви говорителят на следствието Владимир Маркин.

По думите му те, след като своевременно получили предупреждение на 5 и 6 юли с прогноза за опасно хидрометеорологично явление, представляващо реална опасност за живота и здравето на гражданите, подценили мащаба на стихийното бедствие и не изпълнили задълежнията си за оповестяване на населението и евакуация. Това довело до смъртта на 153-ма души.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?