Ръководителят на германската армия се оттегли поради несъгласия с министъра

Началникът на Генералния щаб на германската армия генерал лейтенант Герт Гудера подаде оставка, очевидно недоволен от правителствения план за съкращенията в армията.

В изявлението си министърът на отбраната не посочи никакви причини за по-ранното пенсиониране на командващия германската армия. Ген. Гуедра също отказа да посочи мотиви, предаде Би Би Си.

Според публикации в пресата обаче той е протестирал срещу плановете на правителството, представени миналата седмица, военният бюджет да бъде съкратен с 26 милиарда евро в продължение на няколко години. Армията ще понесе основния дял от финансовите рестрикции, възлизащи на 15 млр. евро.

Министърът на отбраната Щрук също така оповести предстоящото съкращение на 35 000 военнослужещи, с което числеността на армията ще намалее до 250 000.

Целта на реформите е германската армия да фокусира подготовката си върху мироопазващи мисии, превантивни действия срещу кризи, антитерористични операции и да прокарат пътя за "целеви инвестиции в оръжия" от 2012 г. нататък.

Шейсетгодишният Герт Гуедра беше предвидено да се пенсионира в края на тази година.

Според публикациите, той е имал противоречия с министър Щрук по редица въпроси.

Ханс - Отто Бунде, началник на командването на сухопътните сили, ще замени на поста ген. Гуедра.

Споделяне

Още от Свят