Ръководителят на МААЕ пристигна в Техеран

Юкия Амано

Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Юкия Амано пристигна днес в Техеран, за да обсъди бъдещите инспекции на иранските ядрени обекти, предаде ДПА.

Амано ще има среща с иранския президент Хасан Рохани и с ръководителя на Иранската организация за атомна енергия Али Акбар Салехи.

Шефът на МААЕ пристигна в Иран два дни след като влезе в сила споразумението за иранската ядрена програма, довело до отмяната на широк спектър от западни санкции, наложени на Иран.

"Амано е тук по наша покана. Продължителността на споразумението за ядрената програма е за осем години, но ние искаме да намалим този период и това е възможно с помощта на агенцията", каза говорителят на Иранската организация за атомна енергия Бехруз Калванди, цитиран от Франс прес.

Той има предвид клауза в споразумението за иранската ядрена програма, която предвижда период от осем години, през които Иран ще ограничава ядрените си дейности. След тези осем години, вероятно към 2023 г., ще започне втори етап в иранските ядрени дейности. Но сделката предвижда, че ако МААЕ след пет или шест години потвърди, че иранските ядрени дейности все още имат мирен характер, този период от осем години може да бъде съкратен, посочва Франс прес.

Това е важно за Иран, защото колкото по-рано МААЕ публикува следващия доклад, толкова по-рано Иран ще може да поднови някои ядрени дейности. Освен това други американски и европейски санкции, например тези за стоките с двойна употреба, за софтуерните продукти, за транспорта на стоки и на технологии, попадащи в европейския списък на военните стоки и технологии, както и санкциите за оръжията и санкциите срещу физически лица биха могли да бъдат също по-бързо отменени.

Съгласно споразумението за иранската ядрена програма Иран ще прилага сега доброволно допълнителния протокол към Договора за неразпространение на ядреното оръжие, което ще позволи на МААЕ да извършва по-голям контрол над иранската ядрена програма.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?