Ръководителят на Малтийския орден се оттегли след спор с Ватикана

Матю Фестинг

Великият магистър на Малтийския орден, който беше в остър спор с Ватикана, се оттегли, заяви говорител на базираната в Рим католическа рицарска и благотворителна организация, предаде Ройтерс.

Говорителят каза, че великият магистър Матю Фестинг се е оттеглил, след като папа Франциск е поискал това от него на среща между двамата вчера. Великите магистри на ордена, който е основан през 11 век, обикновено заемат длъжността си пожизнено.

"Папата поиска от него да се оттегли и той се съгласи", каза говорителят, както и че следващата стъпка е формалност, при която Суверенният съвет на ордена ще подпише оставката, която е нещо необичайно. След това Малтийският орден ще бъде ръководен от втория човек в йерархията, великия командир, до избирането на нов лидер.

Фестинг и Ватикана бяха в остър конфликт, откакто един от най-високопоставените рицари на ордена, великият канцлер Албрехт Фрайхер фон Бьозелагер, беше уволнен през декември за това, че позволил използването на кондоми в медицински проект за бедните.

Фон Бьозелагер подаде жалба до папата, който назначи петчленна комисия за изясняване на обстоятелствата около уволнението му, но Фестинг отказа да сътрудничи и окачестви комисията като нелегитимна.

Споделяне

Още от Свят